Aanbevolen partners

aliplast logo
Renson - Ventilatie, zonwering
Winsol
Veranda en terrasoverkapping

Houd je veranda comfortabel in de zomer

De veranda is een aangename uitbreiding op de woning. Om de glazen kamer in de zomer ook comfortabel te houden, neem je best enkele maatregelen om het klimaat in de veranda te beheersen. Dat kan zowel conceptueel als in de materiaalkeuze.

Op warme dagen kan de zon de veranda heel snel oververhitten. Het glazen dak en de glazen wanden van de veranda geven de zon vrij spel. De kunst om het klimaat in de veranda aangenaam te houden is dus vermijden dat de zon door het glas kan dringen.

Beperk het glasoppervlak

Dat kan op verschillende manieren. Het meest voor de hand liggend is het glasoppervlak beperken. En dan vooral in het verandadak. Kies in plaats van een glazen dak voor een traditioneel plat dak met daarin koepels of een lichtstraat verwerkt. Zo geniet je toch nog van zenitaal binnenvallend licht. Maar omdat het glasoppervlak beperkt is en de hellingsgraad anders is, heb je minder last van warmtestraling. Nog een pluspunt van een plat dak voor de veranda: op koudere dagen biedt het een betere isolatie.

Zonwerende beglazing

Heeft de veranda weinig beglaasde wanden, dan geniet een glazen dak toch de voorkeur. Kies dan voor glas met een goede zonwerende factor. Zo blokkeer je de warmte en haal je toch licht binnen. Een bijkomend voordeel: je zal ook minder verblind zijn door de zon wanneer je in de veranda wilt lezen.

Lees meerWelk glas moet ik kiezen? 

Zonwering

Een andere optie om het klimaat in de veranda aangenaam te houden is zonwering. Buitenzonwering is het meest efficiënt, ze houden de zonnestralen tegen voordat ze door het glas kunnen dringen en de ruimte opwarmen. De fabrikanten van zonwering hebben zelfs speciale oplossingen voor de veranda ontwikkeld. Weet dat de kleur van het screen is voor de mate van zonwering. Met het oog op het gebruikscomfort kies je best voor geautomatiseerde screens, al dan niet via een afstandsbediening aan te sturen.

Een variant op screens kan een bladverliezende beplanting zijn. In de zomer blokkeren de bladeren de zonnestralen, in de winter kunnen ze vrij in de veranda vallen.

Lees meerZonnewering

Ventileren

Je kunt natuurlijk altijd ramen en deuren van de veranda open zetten wanneer de temperatuur hoog oploopt. Zorg dan voor voldoende ramen. Het meest doeltreffend is een raam in het dak van de veranda. Aangezien warme lucht stijgt, zal het gemakkelijkst via het hoog geplaatste raam in het dak uit de veranda wegstromen.

Naast de natuurlijke aanpak kun je ook kiezen voor een ventilatiesysteem dat zorgt voor een mechanische afvoer van de warme lucht in de zomer of vochtige lucht in de winter.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in