Daktuin

Wat is een daktuin?

Een daktuin is een begroeiing op een plat of hellend dak. Kortom, een tuin, maar dan niet op maaiveldniveau. Op dit dak kan ook alles wat je in een klassieke tuin zou kunnen, zolang de stabiliteit van het dak en het gebouw hierop zijn voorzien.

Bijna zolang als de mens gebouwen maakt, worden er al daktuinen aangelegd. Al in de oudheid, bij zowel de Egyptenaren als de Grieken en Romeinen, zijn daktuinen een bekend verschijnsel. Vandaag is de daktuin een dankbare oplossing in steden, waar door plaatsgebrek vaak weinig of geen ruimte is voor een klassieke tuin op de begane grond.

Een groendak kan variëren van een summiere begroeiing met sedumplanten – extensieve daktuin - tot een volledige tuin met terras en vijver – intensieve daktuin.

Voordelen van een daktuin

  • De plaatsing van een daktuin heeft tal van voordelen. In de eerste plaats creëer je bijkomende buitenruimte. Die kan de levenskwaliteit aanzienlijk verhogen.
  • Daarnaast verhoog je ook de levensduur van het dak aangezien schadelijke UV-stralen de waterdichtende laag niet meer kunnen bereiken.
  • Dankzij de bijkomende dakopbouw verhoogt de thermische en akoestische isolatiewaarde van het dak.
  • En tot slot buffert een groendak ook regenwater op het dak.

Specialistenwerk

Een goede daktuin vraagt om een goed concept, een goed ontwerp en last but not least een goede plaatsing. Om er zeker van te zijn dat je voor al deze aspecten goed zit, doe je best een beroep op een aannemer die ervaring heeft in daktuinen en dus ook degelijke referenties kan voorleggen.
Het is ook niet onbelangrijk om een goede kijk te hebben op de stabiliteit van het dak en het gebouw. De opbouw van een daktuin zorgt al snel voor een bijkomend gewicht van enkele tientallen tot honderden kilo’s per vierkante meter.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in