Veranda en terrasoverkapping

Een tuin? Ga voor een hordeur!

Nu de zomer weer een stapje dichterbij komt; is het misschien wel eens tijd om al enkele voorbereidingen te treffen zodoende niet voor verrassingen te komen staan. Hoewel velen op het gebied van tuinmeubelen, parasols en barbecues niet aan hun proefstuk toe zijn; durven de meesten het belang van een hordeur wel eens te vergeten. Toch is er niets zo onmisbaar als een kwalitatieve en gebruiksvriendelijke hordeur die ervoor zorgt dat je van wat frisse lucht kunt genieten zonder daarbij hinder te ondervinden van vervelende insecten. Benieuwd? Lees dan gerust even verder!

Wat is een hordeur?

Maar laten we even van bij het begin beginnen want wat is een hordeur nu eigenlijk en welk belang genieten we bij een dergelijke investering? Eigenlijk is het principe en het gebruik ervan op zijn minst gezegd eenvoudig te noemen. Hordeuren zorgen ervoor dat je in de lente-zomerperiode de deuren van je woning wagenwijd open kunt laten staan zonder insecten zoals onder meer muggen, vliegen en/ of wespen de kans te geven naar binnen te vliegen. Het is met andere woorden dé ideale manier om de woning van voldoende ventilatie én frisse lucht te voorzien zonder daarbij hinder te ondervinden van tal van vervelende insecten.

Daar zijn gebruik even eenvoudig als ingenieus blijkt, is het niet verwonderlijk dat er vandaag de dag een uitgebreid gamma aan verschillende soorten hordeuren op de markt te vinden is. Daarbij kunnen we diverse types, uitvoeringen, formaten, materiaalsoorten en designs van elkaar onderscheiden wat eveneens verschillende prijscategorieën met zich meebrengt. Kortom; koop niet zomaar de eerste de beste hordeur maar bedenk waar je naar op zoek bent en over welke afmetingen het gaat.

Type en uitvoering

Zoals in het voorgaande stukje reeds min of meer duidelijk werd, zijn er wel degelijk verschillende types en uitvoeringen van elkaar te onderscheiden; elkeen met de nodige voor- én/ of nadelen. Hoewel het klassieke gordijn - ook wel bekend als kralengordijn - vroeger een veelgevraagde gast bleek te zijn, lijken heel wat gebruikers vandaag de dag de voorkeur te geven aan de befaamde plissé en/ of vaste hordeuren. Daarnaast bestaat eveneens de optie om te kiezen voor rolhordeuren, magnetische hordeuren of de zogenaamde kattenstaarten.

Welke uitvoering en bijgevolg welk type je voorkeur draagt, is deels een persoonlijke keuze waarbij men aandachtig moet zijn voor de plaatsing en de installatie. Waar moet de hordeur geïnstalleerd worden en welke beschikbare ruimte geniet je? Welke mogelijkheden heb je op die betreffende plaats en met welke materialen werk je best? Zo is een plissé hordeur of een vast exemplaar niet overal installeerbaar.

Materialen, formaat en extra kenmerken

Tot slot willen we nog heel even wijzen op enkele - misschien wel belangrijke - aandachtspuntjes die wel eens van pas kunnen komen tijdens de zoektocht. Zo is het onderhand wel al duidelijk dat een goede voorbereiding reeds de helft van het werk betekent. Ga daarom op voorhand na waar je de hordeur wilt installeren, welke ruimte je ter beschikking hebt en welke mogelijkheden hiervoor in aanmerkingen komen. Enkel en alleen door de beschikbare ruimte correct op te meten, is het mogelijk om het formaat van de hordeur te bepalen alsook - weliswaar in mindere mate - het type en de uitvoering.

Bedenk eveneens hoe het zit met de gebruikte materialen. Je wilt dat de hordeur toch wel enkele jaartjes kan meegaan en daarbij de tand des tijds zo goed mogelijk kan doorstaan. Kies daarom - bij voorkeur - voor hordeuren uit aluminium, PVC, polyester of kunststof. Besef wel dat elke hordeur een bepaald prijskaartje met zich meebrengt dat makkelijk kan variëren van een tientje tot maar liefst 500 euro of meer.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in