Tuinhuisjes/carports

Een nieuw kroontje voor het tuinhuis

Is jouw bestaande tuinhuisdak in shingles aan vernieuwing toe? En twijfel je daarbij tussen slopen of overdekken met nieuwe shingles? Kies dan gerust voor de laatste optie, want volgens Iko Sales bespaar je op die manier veel tijd en geld.


Afbraak van een bestaand shinglesdak voor een dakrenovatie is meestal niet nodig. In sommige gevallen is een eenvoudige en snelle overdekking met een nieuw shingledak mogelijk. Dat is het geval wanner : het dak slechts uit één laag shingles bestaat, deze vlak en strak op het dak liggen en het dakbeschot nog in goede staat is en vrij van structurele gebruiken. Laat dat laatste best door een vakman of dakdekker controleren.
Een overdekkingsrenovatie biedt tal van voordelen. Het inplannen van de werken kan veel flexibeler dan bij een bijkomende afbraak. Je bespaart bovendien op de sloop- en stortkosten. Vooral bij oude shingles die nog werden geniet, zijn de afbraakkosten vaak hoog. Het verwijderne van de nietjes uit het beschot vraagt immers veel tijd en dus ook geld.

 

Twee technieken

Er bestaan twee technieken voor het overdekken van bestaande shingledaken zonder ze te slopen : de nesting en de bridging techniek.
De nesting techniek wordt vooral gebruikt voor de renovatie van rechthoekige bitumenleien over oude rechthoekshingles. Hierbij moet in eerste instantie het zichtvlak van de oude shingle opgevuld worden met een strook nieuwe bitumenleien. De verticale stootvoeg mag daarbij niet samenvallen met die van de volgende te plaatsen rij. Vervolgens kan de volgende bitumenlei ingepast worden door ze aan te sluiten aan de tabs van de oude derde rij. Vanaf de tweede bitumenrij kan je telkens de bitumenlei aansluiten aan de hoger gelegen oude shinglerij.
Bij deze techniek zijn enkele shingles meer nodig dan bij een nieuwe indekking.

De bridging techniek leent zich voor de renovatie van andere dan rechthoekige shingles. In dit geval start je met een startersstrip zoals bij een normale verlegging. Let er ook nu weer op dat de stootvoeg niet samenvalt met deze uit de eerste te plaatsen rij. Vervolgens kan je de leien leggen zoals bij een nieuw uit te voeren dak.


Aandachtspunten

• Gebruik voldoende lange nagels om diep genoeg door de bestaande bedekking in het dakbeschot te dringen.
• Leef je de normale verleggingsvoorschriften na, dan geniet je van een goed functionerende dakbedekking.
• Aansluitingen aan schoorstenen en verluchters dienen met de bovenste laat heruitgevoerd te worden.


Bestaand dak verwijderen?

Wanneer het dak na inspectie fouten blijkt te vertonen aan het dakbeschot, of wanneer de constructie het gewicht van een bijkomende laag leien niet kan dragen, of wanneer het dak al verzakking vertoont of niet mandragend is, verwijder je best het bestaande dak.


Meer info: Iko Sales
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in