Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
Renson - Ventilatie, zonwering
Winsol
Veranda en terrasoverkapping

De veranda plannen

Een veranda biedt op vele vlakken een meerwaarde aan de woning, letterlijk en figuurlijk. Maar overdenk goed wat je precies verwacht van de veranda en hoe je een en ander aanpakt. Enkele tips.

Veranda opnemen in plan woning

  • Om optimaal van de veranda te genieten, is de relatie tot de woning heel belangrijk. Droom je van een veranda, houd dan al tijdens de planopmaak rekening met de toekomstige inplanting ervan.
  • In de planopmaak besteed je best al de nodige aandacht aan de precieze inplanting. Zie je de veranda als een aanvulling op de keuken, op de woonkamer, of als een aparte ruimte? Die keuze beïnvloedt sterk het verandaconcept.
  • Zorg tijdens de bouw van de woning voor de nodige wachtleidingen en voorzieningen om later gemakkelijk op verder te werken.

Veranda aansluiten op de woning

  • Wanneer de veranda aansluit op de keuken zal ze vaak een oostelijke oriëntatie hebben en zo de ochtendzon al kunnen benutten om de veranda en keuken op te warmen.
  • In relatie met de woonkamer ligt een zuidelijke oriëntering voor de hand. In dat geval besteed je best de nodige aandacht aan zonwering. Kies sowieso voor een goede zonwerende beglazing. Anders is het bijna onmogelijk om in de veranda te lezen wanneer de zon schijnt. Een bijkomende externe zonwering is geen overbodige luxe voor de écht warme dagen.
  • In beide gevallen kan het nuttig zijn om in het dak van de veranda een geautomatiseerd raam te hebben. Dit kan je gebruiken om na een warme dag de veranda ’s nachts af te laten koelen.
  • Een veranda kan ook een totaal andere functie krijgen, als hobbykamer of echt als serre om planten te kweken. In dat geval is de relatie tot de woning van een geheel andere rangorde en kan de veranda eerder als bijkomende ruimte voor de woning worden beschouwd.

Tips

  • Laat je adviseren door een verandaspecialist voor de uitwerking van het concept van je veranda. Hij of zij weet ook in welke gevallen een stedenbouwkundige vergunning nodig is of wanneer een meldingsplicht volstaat
  • Denk ook aan de woningverzekering wanneer je de veranda achteraf bijbouwt. Dit betekent immers een waardeverhoging en dat vraagt om een aanpassing van de verzekering om niet onderverzekerd te zijn.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in