Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Tuinafsluitingen

De poort als sluitstuk

De tuinpoort is het finale sluitstuk van de omheining. Zo’n poort biedt heel wat mogelijkheden om een eigen stempel te drukken - de materiaalkeuze, de stijl, … - of om het comfort te verhogen: automatisering. Enkele tips voor een doordachte keuze.
Voor je een poort kiest, dien je je de vraag te stellen wat je precies wilt: een draai- of een schuifpoort, is er voldoende ruimte voor de poort, is de oprit voldoende vlak? De antwoorden op die vragen zijn bepalend voor het eindelijke uitzicht en gebruikscomfort. Een draaipoort om een licht hellende oprit, vraagt meer vrije ruimte onderaan. Zo niet, kan de poort niet openen. Een schuifpoort vraagt voldoende ruimte naast de poort om weg te kunnen schuiven voor het openen. Overdenk al die aspecten en maak keuzes.

Materiaalkeuze

Een volgende stap is de keuze van het materiaal. Poorten kunnen zowel in hout, staal als aluminium worden gerealiseerd. Zowel qua kostprijs, stijl, detaillering, … zijn deze materialen aan elkaar gewaagd. Ook op vlak van onderhoud zijn er oplossing om quasi onderhoudsvrije poorten te hebben. Metalen poorten kunnen gegalvaniseerd, gemetalliseerd of gepoederlakt worden. Er bestaan houtsoorten die voldoende duurzaam zijn om zonder behandeling buiten te gebruiken. Denk daarbij aan Afrormosia, Afzelia, Iroko of Padoek.

Handmatig of automatisch

De vraag is of er nog een keuze is. De laatste jaren is een geautomatiseerde poort zowat de standaard. Toch zeker wanneer we over de oprit praten. Belangrijk is wel dat u de nodige voorzieningen treft – bijvoorbeeld bij het aanleggen van de oprit. Zorg dat er een wachtleiding is voor de elektrische voeding van de motor, maar dat er ook wachtleidingen of –kabels klaar liggen voor de sensoren. Als je nog geen idee hebt hoe de aandrijving van de poort zal gebeuren, voorzie dan in de buurt van de poort ruimte voor de aandrijving. Die kan echter ook in de kolom verwerkt zitten.

Comfort

Het poortgeheel biedt mogelijkheden om andere elementen zoals de brievenbus, een videofoon of parlofoon of een klavier om de poort te openen wanneer je te voet of met de fiets weggeweest bent, weg te werken. Overweeg hier goed wat je wilt, want al deze elementen vragen de nodige plaats. Die ruimtevraag moet verzoenbaar zijn met de beschikbare breedte van de oprit en de ruimte om met de wagen te passeren. Ook hier geldt: voorzie wachtleidingen of kabels voor het geval je een videofoon bij de poort wilt integreren.
 
Lees meer:
De tuinpoort

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in