Screening van een woning

Woononderzoeker bezoekt 10 000 Vlamingen

Binnenkort gaat de 'woononderzoeker' 10 000 Vlaamse gezinnen bezoeken. Door dit initiatief van Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) wil de Vlaamse overheid het beleid beter afstemmen op de echte woningmarkt.
Het is de eerste keer dat er op zo’n grote schaal onderzoek binnenin de woningen wordt uitgevoerd. Het aantal onderzochte woningen voor het Grote Woononderzoek 2012 is bijna dubbel zo groot als bij de vorige woonsurvey (2005). ‘Er zullen ook meer woningen in centrumsteden bezocht worden, zodat ook voor de individuele centrumsteden representatieve uitspraken kunnen worden gedaan’, aldus de minister.

135 enquêteurs

Voor het onderzoek worden 135 enquêteurs op pad gestuurd, maar de informatie die ze verzamelen wordt anoniem verwerkt. Het woononderzoek is dus geen controle van de woning door belastingcontroleurs of wooninspecteurs.

Werking woononderzoek

De geselecteerde Vlamingen worden per brief uitgenodigd om een uur tijd te maken voor het bezoek van een enquêteur. Een eerste deel van het bezoek bestaat uit een interview met het gezinshoofd over onder meer woongeschiedenis, woonkosten, eigendomsstatuut, tevredenheid, enzovoort. Daarna wordt de binnenkant van de woning gescreend, onder meer het aantal kamers, de oppervlakte, de toestand van de elektrische installatie en het glas wordt onder de loep genomen. Daarna wordt aan de buitenkant onder meer de staat van de gevel, het dak, het schrijnwerk en de omgeving gescreend.

Het onderzoek wordt georganiseerd door het Steunpunt Wonen en kost 1,26 miljoen euro.

Bron: Het Nieuwsblad

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in