Screening van een woning

Elektriciteitscontrole bij verkoop huis maatregel voor niets

De verplichte elektriciteitskeuring bij de verkoop van een huis is een maatregel voor niets. Zo goed als alle installaties worden afgekeurd, maar sancties zijn er niet, zo meldt De Morgen.


Sinds juli 2008 is een keuringsattest van de elektrische installatie verplicht om een huis te kunnen verkopen.
De controles vallen in 99 procent van de gevallen negatief uit, zegt BTV, een van de grootste officieel erkende controleorganismen in België. 'Het probleem is dat zo'n keuring een zaak is van alles of niets. Je haalt 100 procent of je bent gebuisd.'
De koper van een huis met een negatieve keuring krijgt tijd om aanpassingen te doen en een nieuwe keuring aan te vragen. Gebeurt dat niet, dan moet er een proces-verbaal volgen dat naar het parket gaat. Maar sinds de invoering van de verplichting werd nog geen enkele keer een pv opgesteld.

'De federale overheidsdienst Economie heeft onvoldoende mensen om dat soort controles uit te voeren', klinkt het op het kabinet van minister Paul Magnette (PS).

Een overheidssanctie komt er misschien niet, maar het ontbreken van een attest kan toch tot problemen leiden, luidt het nog. 'Wanneer er brand uitbreekt en je kan geen attest voorleggen, dan kan dat problemen opleveren met de verzekeringsmaatschappij.'
De minister is niet van plan aanpassingen door te voeren. 'Er worden nu heel wat installaties afgekeurd, maar dat zal er binnen een paar jaar wel voor zorgen dat de kwaliteit van die installaties gevoelig verbetert', aldus zijn woordvoerster.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in