Screening van een woning

Voordelen en nadelen van wonen in de stad

Wereldwijd woont meer dan de helft van de bevolking in de stad. Wonen in de stad is dan ook heel praktisch: heel wat voorzieningen dichtbij of gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Maar naast de voordelen heeft wonen in de stad ook nadelen. Mocht je nog twijfelen, laat ons je dan helpen met dit overzicht van voordelen en nadelen van wonen in de stad.

Voordelen voor jong en oud

Voor jonge mensen – studenten en werkende twintigers – vormt de stad een sociaal ontmoetingsplatform met oneindig veel mogelijkheden. Cafés, winkels, hogescholen, universiteiten, studentenhuizen, theater, film- en concertzalen … Alles op een steenworp van mekaar.

Dichtbij je werk

Gezinnen vinden dezelfde voordelen als jonge twintigers in de stad. Voor hen is de nabijheid van uitgaansmogelijkheden minder belangrijk. Als je in een stad woont, is de kans ook erg groot dat je er zou willen of kunnen werken. Of als je in de stad werkt, is het handig als je er ook woont: je hoeft niet meer urenlang in de file te staan want te voet, met de fiets of de trein/tram/bus ben je snel van je stadswoning op je werk.

Betaalbaar renoveren

Wonen in de stad is duur, maar wie zijn hand niet omdraait voor een renovatie kan in de stad wel nog betaalbare maar oude huizen vinden. En dat is wat gezinnen aantrekt in een stad. Als de ouders op die manier de kosten voor één tot zelfs twee auto’s kunnen uitsparen, is wonen in de stad wel betaalbaar. Daarbij liggen heel wat voorzieningen op wandel- of fietsafstand. Denk aan scholen, de kinderopvang, kunstacademie, muziekschool, …

Actief ouder worden

Ook oudere mensen vinden de stad aantrekkelijk. Wie minder ruim wil wonen omdat hij/zij het huis niet meer kan onderhouden, vindt vaak een appartement of kleiner huisje in de stad. Als je ouder bent is het handig dat winkels en ontmoetingsplaatsen dichter bij huis zijn, zodat je de auto niet hoeft te nemen of niet zo ver hoeft te stappen.
Ook ouderen die kiezen voor een serviceflat of woonzorgcentrum vinden de stad of een verstedelijkt dorp aantrekkelijker dan een verblijfplaats op het platteland, net omwille van de nabijheid van mensen, winkels, openbaar vervoer.

Voordelen van wonen in de stad

Wonen in de stad is voordelig: 

 • je woont compact en neemt dus weinig ruimte in
 • rijhuizen en appartementen verbruiken minder energie dan vrijstaande huizen
 • je hoeft je niet ver te verplaatsen voor boodschappen, hobby’s, uitgaan, …
 • school en werk zijn op ‘fietsbare’ afstand of gemakkelijk bereikbaar via het openbaar vervoer – je spaart zo een auto uit.

Wonen in de stad is sociaal:

 • je ontmoet sneller andere mensen: in de lift of op de trap van je appartement, op het bankje in het park, op de bus of de tram naar het werk, in je stamcafé of bij de kruidenier op de hoek
 • je bent voortdurend omgeven door mensen, of je er nu contact mee hebt of niet

Wonen in de stad is praktisch:

 • nabijheid van werkgelegenheid
 • nabijheid van cultuur, sport, vrije tijd
 • dichtbij winkels
 • scholen, opvang, … in de buurt

Nadelen van wonen in de stad

Wonen in de stad is druk       

 • veel volk op een kleine oppervlakte
 • geen eigen tuin of terras kan leiden tot het gevoel van opgesloten te zitten
 • openbare ruimte moet je – gewild of niet – delen met anderen
 • in een drukke straat kan dat tot geluidsoverlast leiden, net als een slecht geïsoleerd appartement of stadswoning

Wonen in de stad is minder gezond:

 • veel uitstoot van CO2 op een relatief kleine oppervlakte
 • minder groen aanwezig dan op het platteland

Wonen in de stad is minder aangenaam:

 • druk verkeer
 • veel volk, dus veel lawaai en meer kans op criminaliteit
 • niet altijd even nette straten

Verhuizen naar de stad

Het komt er dus op aan om voor jezelf en eventueel je partner en/of gezin uit te maken wat het meest voordelig uitkomt: wonen op het platteland of wonen in de stad? Weeg af wat je wint bij een verhuizing naar de stad en wat je moet opgeven. Vergelijk al deze puntjes met wat er zou gebeuren als je meer landelijk zou wonen. Ligt je hart in de streek waar je nu woont en doet de gedachte aan een afscheid al pijn? Dan wordt wennen aan een leven in de stad waarschijnlijk moeilijk.

Steden maken wonen aangenaam

Denk je geen moeite te hebben met een verhuizing en zie je de tijdwinst en de nabijheid van werk, winkels, ontspanning en de vele mensen om je heen als een groot voordeel? Dan is een verhuizing zeker het overwegen waard. En zijn er toch minpunten, bekijk dan eens wat het stadsbestuur onderneemt om wonen in de stad aangenamer te maken. Bijvoorbeeld: bekijk het aanbod aan parken, volkstuintjes en stadstuinen. Almaar meer initiatieven om in de stad groenten te kweken duiden her en der op. En op die manier ontmoet je nog meer mensen!

Auteur: Gretel Kerkhofs - januari 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in