Nieuwe kamers

Infraroodcabine

Levensgenieters die zichzelf graag verwennen kiezen de laatste jaren almaar vaker voor een infraroodcabine in plaats van een sauna. Maar wat doet zo’n cabine juist? Raf Scrayen van wellness-specialist Gervi licht de cabine door.


Infrarood versus sauna

Raf Scrayen: “Een klassieke sauna werkt met convectiewarmte, een soort indirecte warmteomzetting. Het resultaat wordt daarbij bereikt door de circulatie van warme lucht, die rechtstreeks inwerkt op de huid. Dat effect is eerder oppervlakkig. De infraroodcabine maakt gebruik van stralingswarmte, vergelijkbaar met de straling van de zon op je huid. Denk maar aan een skivakantie: hoewel het koud is, warmen de zonnestralen je toch genoeg op om in je T-shirt op het terras te kunnen zitten.”


Werking

“De infraroodstralen in een cabine geven hun energie af op het moment dat de stralen het object raken en dringen ons lichaam binnen. Slechts twintig procent van de stralingswarmte wordt gebruikt voor het verwarmen van de lucht, de resterende vier vijfde van de warmte wordt rechtstreeks in lichaamswarmte omgezet. In een infraroodcabine bedraagt de temperatuur dan ook slechts zo’n 50°C, terwijl die in een sauna kan oplopen tot het dubbele daarvan.”


Voordelen

“In een sauna zal je lichaam transpireren als afweermechanisme tegen die ontzettende warmte. Bij een infraroodcabine komt die transpiratie van dieper, waardoor er meer afvalstoffen worden afgevoerd. De infraroodstralen activeren ook de bloedsomloop en het metabolisme. Bovendien hebben ze een positieve invloed op onze spieren.”


Energiek of relaxed

Deze verschillende werkingen zorgen er ook voor dat het gevoel achteraf verschilt. Een infraroodcabine geeft je een energiek en alert gevoel, alsof je net enkele kilometers goed doorgestapt hebt. Een sauna heeft meer een relaxerend effect. Bij een sauna is de afkoeling van een douche achteraf zeer belangrijk om de weldaad van de saunabeurt te ervaren, terwijl je het effect van infraroodstralen al bereikt terwijl je nog in de cabine zit.


Gezondheid

“Infraroodcabines hebben een positief effect op een aantal lichamelijke kwalen. Zo zien we dat klachten bij mensen met huidaandoeningen als psoriasis of acné dalen wanneer ze regelmatig gebruik maken van een infraroodcabine. Ook reumapatiënten of mensen met stramme spieren zullen er zeker baat bij hebben. Verder verhogen de stralen onze weerstand. Infraroodcabines worden dan ook vaak echt gekocht om deze weldadige effecten. Saunaliefhebbers houden meer van het ritueel, en zul je niet snel in zo’n infraroodcabine krijgen.”


Hart

Voor hartpatiënten is de uitputtende hitte van een saunabeurt erg belastend. Het hart wordt in een traditionele sauna tot 90 procent belast, waardoor een saunasessie uitgesloten is voor hartpatiënten. Zij kunnen wel zonder enige hinder genieten van een infraroodcabine, die het hart slechts voor 50 procent belast. Ook sporters kunnen de infraroodcabine gebruiken voor de positieve gevolgen op hun lichaam.


Waarop letten?

Raf Scrayen geeft tot slot nog enkele tips mee voor kandidaat-kopers van zo’n infraroodcabine. “Je moet zeker aandacht besteden aan het type infraroodelement dat wordt gebruikt in de cabine. Controleer ook met welke houtsoort de binnenzijde van de cabine is bekleed. Cederhout is de meest geschikte houtsoort, omdat het de infraroodstraling het best reflecteert. Dennenhout neemt daarentegen meer stralingswarmte op. Als je een cabine wilt kopen die even meekan, koop je ook best een dubbelwandige cabine.”


Info: Gervi

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in