Aanbevolen partners

creemers
Interieurarchitect

De hobbykamer

Een hobbyruimte inrichten, vergt een beetje werk. Maar eens de afwerking achter de rug, kun je er dagelijks je plezier beleven. Een sportieveling schenkt best aandacht aan de vloer, een creatieveling aan de verlichting en de spelfanaat maakt het decoratief gezellig.

De meeste hobby’s kun je niet op één vierkante meter beleven en dus heb je ruimte nodig. Liefst een aparte zodat je ook stof kunt maken of alles kunt wegstoppen in opbergruimte. Vraag is welke ruimte je hiervoor kunt aanspreken. Een aparte ruimte in huis, of de kelder voor modelbouw, beeldhouwen, biljart of darts, de zolder voor artistieke doeleinden of om een verzameling aan te leggen.

Ready, set, sport!

Vooraleer je met je conditie aan de slag gaat, heb je wat werk voor de boeg.
 • Om het rustig te houden, plaats je best geen fitnesstoestellen in de slaapkamer. Voor sport en beweging benut je best een aparte ruimte waar toestellen niemand in de weg staan.
 • Qua vloer kijk je uit naar een betonvloer met rubbermatten, pvc-tegels of een andere rubberen of kunststof vloer die veerkrachtig genoeg is en het geluid reduceert. Wil je nog beter, dan kun je kiezen voor een sportvloer die op een houten kader wordt gelegd met verschillende lagen, waar tussenin een laag rubber wordt gelegd voor een goede geluidsisolatie.
 • Dansen op muziek kan je best in de kelder organiseren, dat geeft weinig geluidshinder.
 • Om halters op te kunnen laten vallen, zijn rubberen deurmatten met gaatjes ideaal.
 • Op de vloer zones afbakenen, is overbodig. Zeker als je nadien nog wil herschikken of verplaatsen. Groepeer daarom in turnen, cardio, gewichten en toestellen. Een tv-toestel plaatsen, kan leuk zijn voor dans en zumba.
 • Nog een belangrijk aandachtspunt: voorzie voldoende zuurstof via een raam of ventilatiesysteem. Om je tot beweging te stimuleren, werken licht gekleurde wanden in het paars of lime groen. Vergeet de verlichting niet, hier kun je alle kanten mee uit: led, spots, tl of gekleurde verlichting voor als je op muziek beweegt.

Biljart of airhockey: wie wint het spel?

 • Wanneer je rustig spelplezier wilt beleven, kijk je best uit naar een degelijke verwarmingsinstallatie, net omdat je niet altijd zo actief bezig bent.
 • Qua bevloering heb je de keuze: alles kan, afhankelijk van de ruimte. Een houten vloer maakt het knus. Onder een darts kun je een rubberen mat leggen om de pijltjes op te vangen.
 • Nu hoef je alleen nog een darts op te hangen of een biljarttafel, airhockey of een leuke tafel en stoelen te plaatsen om te kaarten. Sfeer brengen, is hier de boodschap. Plaats dimbare verlichting om zo telkens een andere sfeer te kunnen creëren. Boven de spel- of biljarttafel hang je directe verlichting zoals spots of een hanglamp die pal naar beneden schijnt.
 • Om het zo gezellig mogelijk te maken, werk je met warme tinten aan de wanden, hout en stof.
 • Verder richt je de ruimte naar believen in met een jukebox, bar of zeteltjes.

Creatief met kunst

 • Kunst beoefen je best in een kamer die op het noorden ligt, net omdat dit constante licht weinig kleurschommelingen oplevert.
 • De ruimte moet groot genoeg zijn om voldoende afstand van je werk te kunnen nemen.
 • Natuurlijk licht is van belang, grote ramen zoals ook dakramen op de zolder zijn aangewezen.
 • Wat in deze kamer zeker kan en mag, is een artistieke invulling. Zorg voor een plek waar je je werk kunt etaleren, dat maakt het motiverend. Een rail aan het plafond met verschuifbare spots is ideaal om de geëtaleerde kunstwerken flexibel uit te lichten.
 • De muren mogen iets kleuriger, een kleine accentmuur in turkoois geeft een artistieke sfeer. Wil je de muren liever wit en neutraal, zet er dan een gekleurd kunstwerk tegen.
 • Een fotograaf richt de ruimte helemaal anders in. Eerst en vooral is het handig een drie meter hoge ruimte in te nemen om je studio te kunnen doen ademen, de wanden schilder je neutraalgrijs. Ook hier kun je rails aan het plafond hangen om je studiolampen te trekken naar waar je wil zonder dat ze op de vloer plaats innemen.

Noorder- of zuiderlicht?

Ben je artistiek aangelegd en is tekenen, schilderen, juwelen ontwerpen of fotografie jouw ding, palm dan een kamer gelegen op het noorden in. Noordelijk licht is constant licht dat zeer geschikt is voor de uitvoering van deze hobby’s. Licht dat uit het noord- tot zuidoosten komt levert energie op en is interessant voor fitness, wellness of goochelen. Bloemschikken is een aanrader in een zuidelijk gerichte kamer. Op het zuidwesten tot noordwesten kun je heel wat: verzamelingen en rustige hobby’s zoals biljart, darts en kaarten of breien. Licht uit het westen is namelijk rustig en ontspannend. Bloemen ogen dan ook het mooist in een zonnige kamer, hoewel je ze beter niet vlak in het zonlicht plaatst.


Met dank aan Interna Design

Auteur: Kelly Cuypers - januari 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in