Aanbevolen partners

creemers
Interieurarchitect

Frisse trucs om je interieur te pimpen

Het interieur pimpen of opfrissen is populair. Dat doen we net om geen jaren aan een stuk in hetzelfde interieur te moeten wonen. Met enkele tips ben je zo aan de slag om je woning er frisser te laten uitzien.

Almaar meer mensen gaan over tot restyling van hun woning, gewoonweg om niet 20 jaar met hetzelfde interieur te moeten doen. Pimpen is een populair woord bij jongeren en betekent eenvoudig restylen, ofwel het opleuken van een bestaand interieur met zo min mogelijk ingrijpende veranderingen en voor een beperkt budget. Wat niet wil zeggen dat alleen mensen met een klein budget dit doen. Er zijn nu eenmaal mensen die elk seizoen een andere sfeer of stijl in huis willen. Ook opvallend is dat je de woning laat restylen, vlak voor het begin van de winter- of zomerperiode.
 

Van kleur veranderen

Een zeer gemakkelijke en redelijk eenvoudige manier om een woning een compleet andere look te geven, is uiteraard de verandering van kleur. Een muur verven is snel gedaan en geeft een heel andere sfeer. Als het interieur – de muren en meubelstukken – verder vrij neutraal van kleur zijn, kun je decoratie zoals lampenkappen, vloerkleed of kussentjes in de zetel, vazen en kaarsen aanpakken. Dit zie je zeker terug komen bij mensen die elk seizoen in hun interieur wat veranderen. Bijvoorbeeld warme bordeauxrode lampenkapjes van de winter worden in het voorjaar vervangen door eerder killere kleuren om een frissere touch aan de woning te geven.

Ook badkamer, keuken en hal

Restylen kan niet alleen in de woonkamer maar in elke ruimte van de woning. Het principe is juist hetzelfde. Probeer zoveel mogelijk met tijdloze, neutrale kleuren te werken voor de blijvende en grote stukken (wit, ecru, beige, lichtgrijs). Verf een muur in een accentkleur en voer deze kleur dan door in bijvoorbeeld de keukenhanddoeken en de kleur van de bloempotjes. In de badkamer kunnen dan weer gemakkelijk de badmatten en handdoeken in een accentkleur worden veranderd.
Een hal een volledig nieuw uiterlijk geven? Schilder de bestaande donkerbruine houten trap eens in een landelijke wittint. Een wereld van verschil en in de vaak al kleine hal creëert het ook een bepaalde ruimte door de lichtere kleuren. Voor de trap moet je wel een speciale slijtvaste lakverf gebruiken.

Tips voor beginners

 • Kies de kleuren niet enkel op het feit dat je ze mooi vindt, maar dat ze mooi blenden of net contrasteren met de vaste elementen in de woning zoals vloer en meubels.
 • De kleur van de plinten moet dezelfde zijn als die van de vloer, en niet van de muren. Die truc kun je ook doortrekken op het plafond, met een rand van 15cm. Om zo de ruimte optisch te vergroten.
 • Je hoeft niet mee te gaan met de trends: wees creatief en maak geen kopie van een ander interieur.
 • Trek de lijn en stijl door in alle elementen van het interieur.
 • Kies kleuren in daglicht en met proefpotjes.

Not done

 • Masking tape aanbrengen, omdat dit vrij geknutseld overkomt.
 • Interieurstickers kunnen, maar dan wel in een thema kinderkamer. In het woon- of keukendeel kleef je dus best geen stickers.
 • Schreeuwerige kleuren, die met elkaar vloeken zijn geen verbetering voor je interieur en raak je snel beu.
 • Het plafond een kleur geven: plafonds houden we best wit.

Enkele leuke fototips

 • Wil je in de keuken eenvoudig een kleine verandering doorvoeren? Vervang dan je minder kleurrijke spatwanden door een origineel motief, met een eigen gekozen foto bijvoorbeeld. Fruit, kruiden, bloemen of keukenaccessoires: het kan allemaal.
 • Nog een mogelijkheid is het reorganiseren van objecten. Schilderen of fotolijsten van compositie veranderen, of waarom niet, de traphal opleuken met enkele fotokaders.
 • Foto’s zijn altijd mooi en meestal ook kleurrijk. Een fotowall - ofwel een muur met fotobehang bekleden komt groter uit. Let wel: het spreekt vooral mensen aan die van objecten of vormen houden.

Met dank aan binnenhuisarchitect Tanja Brandt 

 

Auteur: Kelly Cuypers - april 2012
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in