Aanbevolen partners

creemers
Interieurarchitect

Designers vallen in de prijzen

Dinsdag reikte Design Vlaanderen voor de 16e maal de Henry van de Velde Awards & Labels uit. De ceremonie is één van de designhoogtepunten van het jaar. Naast de Henry van de Velde prijzen kende OVAM ook de Ecodesign Award PRO 09 uit.


De Henry van de Velde Awards & Labels bekronen mensen en bedrijven die op één of andere manier verdienstelijk waren in de designwereld. De laureaten ontvangen een zilveren beeld van de hand van Helena Schepens en een geldprijs variërend van 2 500 tot 5 000 euro.
De uitreiking van de Henry van de Velde Awards & Labels viel te beurt aan Vlaams Minister-president Kris Peeters. Hij bekroonde volgende designers en bedrijven omdat ze de Vlaamse economie een boost gaven:

- Henry van de Velde Award Publiek 2008: Frederik Aerts voor Neo, een pannenset die hij ontwikkelde voor Berghoff International
- Henry van de Velde Award Jong Talent 2009: Jorge Manilla Navarete (°1975) voor zijn juwelen.
- Henry van de Velde Award Bedrijf 2009: Drisag, fabrikant van gestoffeerd zitmeubilair. Het bedrijf werkt nauw samen met designers als Stefan Schöning, Alain Berteau & Roel Vandebeek.
- Henry van de Velde Award Loopbaan 2009: Martine Gyselbrecht (°1949), freelance textielontwerpster


OVAM Ecodesign Award PRO 09

Om de milieu-inspanningen van onze Vlaamse ontwerpers en designers te belonen, reikt de OVAM jaarlijks de Ecodesign Award voor studenten en voor professionele ontwerpers uit. Ecodesign is een ontwerpmethode die rekening houdt met de milieuimpact van een product doorheen zijn hele levenscylus, van bij de ontwerp- en productiefase tot aan de afval- en recyclagefase. Bij het ontwerp van een product stilstaan bij de milieuimpact is één van de sleutels tot milieuverantwoorde bedrijfsvoering én een schoner milieu. Ecodesign sluit materiaalkringlopen, brengt de cradle to cradlefilosofie in de praktijk en is dus –bij uitstek- de ontwerpmethode van de toekomst.
Maar er is meer. Ecodesign biedt niet alleen milieuvoordelen maar levert ook fraaie, esthetische designartikelen. Design Vlaanderen en de OVAM geloven in de kruisbestuiving tussen design en ecologie en reiken daarom voor het tweede jaar op rij samen de Henry van de Velde Awards en de OVAM Ecodesign Award PRO uit. De laureaten ontvingen een bedrag variërend van 2 000 tot 4 000 euro. Ze ontvingen hun prijs uit handen van Vlaams minister Joke Schauvliege:

- OVAM Ecodesign Award PRO 09 | Product op de markt
Sas Adriaenssens ontvangt de Ecodesign Award voor drie producten van Buzzispace: Buzziscreen, Buzzizone en Buzziboard.
- OVAM Ecodesign Award PRO 09 | Product in ontwikkeling
The Beci Bike Project, ontworpen door Fosfor, is een fietsleasing concept voor de stad Brussel, bestaande uit een duurzaam fietsenrek (al dan niet overdekt) voor traditionele fietsen en plooifietsen.


Meer info: www.designvlaanderen.be

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in