Aanbevolen partners

Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Forbo flooring
Vloeren

Asfalt in de huiskamer

We zijn al lang gewend dagelijks asfalt onder onze voeten of de wielen van onze wagen te hebben: op wegen, parkings,… Maar asfalt in de woonkamer hebben we nog niet eerder gezien. En toch heeft het materiaal unieke mogelijkheden. Dat leren we tenminste uit een bijdrage van het Nederlandse vakblad ‘Asfalt’


De harde vloeren als parket, natuursteen of tegels zijn populair. Ze zien er mooi uit, zijn duurzaam en eenvoudig schoon te maken. Ze hebben ook allemaal als eigenschap dat er enige beweging mogelijk moet zijn vanwege temperatuurverschillen en variaties in de luchtvochtigheid.
Asfalt heeft dergelijke handicaps niet. Niet voor niets is asfalt het product bij uitstek als vloeistofdichte verharding.
Geen enkele binnenhuisarchitect haalde het echter in zijn hoofd om asfalt als vloerbedekking voor te stellen. Dat leverde maar een saai beeld op vanwege het doffe oppervlak. De bitumenhuid is nauwelijks te verwijderen. Bij polijsten blijft bitumen wat smeren. Geen fraai effect.


Waarom wel een asfaltvloer?

Met een heel hard bindmiddel is asfalt goed te polijsten. Bij het polijsten komt de gebruikte steen in zicht. Het oppervlak wordt spiegelglad maar houdt de vereiste microstroefheid. Uitglijden als op een pas geboende parketvloer is niet aan de orde! Het asfalt gaat ook ‘leven’ doordat de natuursteen in zicht komt.
Als dan ook nog wat pigment aan het bindmiddel wordt toegevoegd is zelfs de kleur van het bindmiddel te sturen. En dan kunnen ook nog tal van elementen worden toegevoegd. Tot en met glasblokjes met licht. Resultaat: een vloer met tal van mogelijke effecten.
En toch nog met de voordelen van het asfalt: naadloos. Dus in de keuken kan volop worden geknoeid.


Voorbeelden

Asfalt in woningen moet zich uiteraard eerst bewijzen voor het grootschalig kan worden toegepast. En dan zijn er pioniers nodig die ondanks alle verzekeringen toch het risico nemen. In de bijgevoegde foto’s zijn enkele interieurs van deze pioniers afgebeeld.

Appartement Amsterdam
Duidelijk is te zien dat de vloer tot aan de muur volledig aansluit. Het effect gaat richting een granieten vloer. De ronde hoek is voor het asfalt uiteraard geen enkel probleem en wordt in het werk eenvoudig aangebracht.
De beide beelden geven ook goed aan dat het effect afhankelijk is van de lichtinval. Dat draagt nog eens extra bij aan de levendigheid.

Appartement Haarlem
De woon- en eetkamer bestaan uit één aaneengesloten oppervlak zonder een enkel kiertje. Hier is gekozen voor een donkere steen waardoor een heel egaal oppervlak is verkregen.

Keuken in Heerhugowaard
De naadloze vloer komt in een keuken uiteraard volledig tot zijn recht. Geen kiertjes of naadjes waar vuil kan achterblijven. De grote weerstand van asfalt tegen bacteriologische aanvallen wordt dan ook niet aangesproken. Wel de hoge isolatiewaarde van bitumen. Ondanks het geringe percentage bindmiddel voelt de vloer wat behaaglijker aan dan een zuivere natuurstenen vloer.


Asfaltvloeren en regelgeving

Binnenshuis gebruikte materialen moeten voldoen aan tal van regels. Eén daarvan is de brandwerendheid. Al vele jaren geleden zijn er op asfalt brandproeven uitgevoerd waaruit bleek dat het asfalt alleen in de bovenste millimeters enige schade kon worden geconstateerd vanwege de hoge temperaturen Zelf was het materiaal niet in brand te krijgen.
Verklaarbaar omdat de 5% bindmiddel slechts een filmpje van enkele microns rond de toeslagstoffen vormt. Het bindmiddel voor vloeren is nog veel meer bestand tegen brand omdat het bij hogere temperaturen pas vloeistofeigenschappen krijgt en er nauwelijks vluchtige bestanddelen aanwezig zijn. Toch moet er rekening mee worden gehouden dat er bij de berekening van de brandlastgekeken wordt naar de hoeveelheid koolwaterstoffen.
En dat is nog steeds het hoofdbestanddeel van C-fix.


Constructief

Op een vloer moet rekening worden gehouden met grote lasten. En alhoewel de asfaltvloer zelf een redelijke bijdrage levert aan het draagvermogen moet er vooralsnog vanuit worden gegaan dat het asfalt op een draagvloer wordt aangebracht waarbij het gewicht van het asfalt als permanente belasting wordt meegerekend. Dit draagt bij aan extra zekerheid voor de vervormingen. Een verende houten vloer die op zich sterk genoeg is, is ongeschikt als draagconstructie voor het harde asfalt (vergelijkbaar met cementbeton). Als bij de berekening wordt uitgegaan van een cementbetonnen vloer dan voldoet een asfaltvloer zeker.


Conclusie

Asfalt biedt een totaal nieuwe dimensie aan de binnenhuisarchitectuur. Het aantal mogelijkheden prikkelt de fantasie doordat de keuze van de te gebruiken steensoorten groot is, de kleur van het bindmiddel kan worden gevarieerd en ook is het mogelijk tal van aparte
elementen in te bouwen.

Meer info over dit vloersysteem: AACFloors - [email protected]

Bron: Asfalt (Nl)

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in