Aanbevolen partners

Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Forbo flooring
Vloeren

Al eens aan een gerecupereerde vloer gedacht?

Wie verknocht is aan de charme van antieke bouwmaterialen in en rond het huis

Wie verknocht is aan de charme van antieke bouwmaterialen in en rond het huis, grijpt bij het bouwen of verbouwen van zijn woning ook vaak terug naar authentieke vloeren. Deze vloeren zijn bovendien vaak te kostbaar om zomaar verloren te laten gaan. De specialisten van Kempische Bouwmaterialen geven ons een inzicht in de mogelijkheden van de verschillende vloersoorten.

De toepassingsmogelijkheden zijn erg uitgebreid: zo kunnen oude Provençaalse terracottavloeren zowel dienst doen als originele keukenvloer maar ook als bijvoorbeeld raamtablet, of kan arduin ook aangewend worden voor het vervaardigen van dorpels, wasbakken, enz…. Vele van deze vloeren worden eveneens aangeboden in een verouderde versie.

Vloeren in natuursteen

Natuursteen is misschien wel het meest gekende recuperatiemateriaal onder de antieke bouwmaterialen. Elke partij natuursteen is door zijn natuurlijke kleurvariaties en patronen uniek. Natuursteen geeft een woning een degelijke uitstraling en de toepassingsmogelijkheden zijn oneindig: vloeren, dorpels, raamtabletten, douchebakken, lavabo’s, enz... De vloeren in natuursteen worden gesorteerd per soort zodat klanten op ontdekking kunnen gaan, naar wens met of zonder begeleiding. Elk type vloer is eveneens verwerkt te zien in de toonzaal. Een alternatief is de ruime keuze aan verouderde natuurstenen vloeren.

Terracotta tegels

Terracotta tegels, meestal Provençaalse terracotta, zijn veel gevraagde tegeltjes voor projecten met een oude uitstraling. De mogelijkheden met deze terracotta tegels zijn dan ook heel uitgebreid. Terracotta tegels, ook wel boerenplavuizen of estrikken genoemd, bestaan immers in vele kleuren en formaten. De kleur varieert van wit, beige, geel, naar rood tot zwart. De formaten gaan van klein vierkant tot groot rechthoekig. Ook met de manier van plaatsing kan gespeeld worden. Daarom is het ook heel belangrijk om deze tegels geplaatst en afgewerkt te zien in onze toonzaal alvorens een keuze te maken. De meeste terracotta tegels komen uit Frankrijk, België en Nederland.

Oude cementvloeren

De oude cementvloeren waren vooral populair rond de jaren 1930 en zien we zelfs vandaag nog in zowel oude herenhuizen als in kleinere arbeiderswoningen. Ze werden op ambachtelijke wijze vervaardigd met cement, marmerpoeder en kleurstoffen zodat oneindig veel patronen mogelijk waren. Deze tegels zijn nog altijd erg populair door de vrolijke toets die ze vaak verlenen aan bijvoorbeeld een keuken, badkamer of inkomhal. De kwaliteit van cementvloeren is zo goed als onverslijtbaar en de tegels vragen zeer weinig onderhoud. Het mooiste resultaat wordt bekomen wanneer de cementvloeren geplaatst worden met een minimale voeg. De productie van cementtegels gebeurt vandaag de dag nog op basis van dezelfde technieken. Het aanbod is echter wel uitgebreid naar hedendaagse stijlen in ontwerp en binnenhuisarchitectuur.

Keramische vloeren

Oude keramiek vloeren lijken erg op cementvloeren. Het formaat is veelal 14/14 en de tegels zijn meestal voorzien van nostalgische patronen. Regelmatig zijn er andere partijen keramiek vloeren beschikbaar. Plankenvloeren Een plankenvloer staat symbool voor duurzaamheid. Natuurlijke, robuuste vloerdelen gaan – mits de juiste behandeling – een leven lang mee. Bovendien bieden de houten plankenvloeren letterlijk en figuurlijk een warme uitstraling. Dankzij de hedendaagse behandelings- en onderhoudsmethodes zijn de toepassingen van plankenvloeren oneindig.

Verouderde plankenvloeren

Verouderde plankenvloeren (planchers) geven net zoals echte oude planken een zeer charmante uitstraling. Deze planken zijn beschikbaar in naturel en in een aantal andere kleuren, zoals bijvoorbeeld ‘cognac’, ‘wit geceruseerd’, grijs, kastanjebruin,…. Oude eiken balken worden verzaagd tot houten vloerdelen. Deze vloerdelen worden verouderd waardoor ze een belopen effect krijgen. De planken worden voorzien van tand en groef en zijn beschikbaar in wisselende breedtes. Afhankelijk van de houtsoort (eik of grenen) en de afwerking van de planken (ruw, geschaafd, wisselende breedtes,….) vind je beslist een authentieke oplossing die binnen jouw budget past. Meer info

  • Kempische Bouwmaterialen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in