Interieurarchitect

Absoluut Renovatie: Huisje aan zee

Dit volkse huisje aan zee had heel wat charmante troeven. De eigenares wilde het omvormen tot een pied-à-terre voor zichzelf, maar op andere momenten in het jaar wilde ze het ook als bed & breakfast runnen. Er moest dus op de beperkte oppervlakte heel wat plaats gecreëerd worden om verschillende gezinnen tegelijkertijd te herbergen.
 

Het huis bestond uit twee los van elkaar staande delen, met ertussen een binnenplaats. Binnenin was de ruimte volledig opgedeeld in kleine kamertjes en boven werd maar één kamertje gebruikt.

Een stevige verbouwing drong zich op, zowel wat betreft de stijl als de indeling van de woonfuncties. De stijl wilde de bouwheer heel eerlijk en trouw aan de originele stijl. Om die reden werden ook technische snufjes en hoogstandjes achterwege gelaten.

Voor

De bouwheer van dit project woont al lang in een penthouse in Antwerpen. In Nieuwpoort vond ze echter een huisje waar ze op slag verliefd op werd. Wel zag ze onmiddellijk dat er veel werk nodig was om het op te knappen. Ze wilde er af en toe zelf verblijven, maar het ook beschikbaar stellen voor huurders. Het huis bestond uit een voorhuis en een achterbouw die niet met elkaar verbonden waren. De oppervlakte was vrij beperkt.

In Antwerpen woont de dame vrij modern. Voor haar tweede verblijf in Nieuwpoort koos ze ervoor om zoveel mogelijk de charme en authenticiteit van het huis te bewaren. Alles heeft er patine. Het gaat om een volks huis, deze uitstraling en sfeer wilde ze behouden. Er werd bewust niet gekozen voor domotica of eigentijdse snufjes. Zo moet je de luiken eigenhandig open en dicht doen. Hier speelden budgettaire motieven een rol. Maar vooral was er het opzet om een contrast te vormen met de woning in Antwerpen. Bij dit project mocht alles sober en eenvoudig blijven.

De bouwheer heeft een goede smaak. De dame werkte mee aan het ontwerpen van het interieur. Ze zocht geregeld op tweedehandsmarkten naar leuke spulletjes. Ook stopte ze veel tijd in het helpen bij de verbouwing. Tijdens het hele proces was er veel interactie. Zo kon de bouwheer een lot kaasplanken op de kop tikken. Daarop lagen vroeger bollen kaas te rijpen, de kringen waren nog goed te zien. Deze kaasplanken zijn uit beuk gemaakt. Beuk is ideaal voor de keuken omdat het geen geur afgeeft. De bouwheer stelde voor om uit dat lot hout de keuken te maken.

Vaak wordt een landelijke stijl met allerlei accenten gecreëerd. Hier gaat het om een typisch huisje voor de streek. De bouwheer wilde vooral de originaliteit bewaren. De term back to basics vat het heel goed samen.

Na

Het voor- en achterhuis werden via de keuken verbonden. Het is tegelijk een binnen- en buitenkeuken. Het raam heeft een luik dat je kunt openklappen en als een brede vensterbank kunt gebruiken. Als je in de keuken aan het werk bent, heb je via het raam een directe band met wat er zich buiten afspeelt. Achteraan bleef het toilet buiten behouden. In een vroeger borstelhok kwam een extra douche. Dit is handig wanneer er veel gasten logeren.

De oorspronkelijke woning had veel kleine ruimtes die een beklemmend gevoel gaven. Dat werd bijgestuurd door enkele binnenmuren weg te halen. De originele woning had rechts een lange smalle gang die helemaal van vooraan het huis naar achter liep. De gang werd korter en breder, zo kun je er nu ook fietsen plaatsen. De grote ramen aan de eettafel zijn volledig vernieuwd en groter gemaakt wat een sterker buitengevoel geeft. De steile trap werd vervangen door een open trap in de woonkamer. Dit versterkt het ruimtelijk effect nog meer. Hiervoor werd eik gebruikt, het hout is gepatineerd zodat het een ouder uitzicht heeft.

De kamers boven kregen een volle hoogte. Dakkapellen waren er aanvankelijk niet, die werden bijgebouwd. Een detail: op de originele luiken stond een klavertjevier. De schrijnwerker die ze destijds had gemaakt, heeft nu ook de nieuwe dakramen gemaakt. Daar komt het klavertjevier terug. De oorspronkelijke kleur was het typische blauw van de regio. Die kleur is bij het schrijnwerk gebruikt.

Een aantal materialen waren aan vernieuwing toe. Dit gebeurde met respect voor de eigenheid van het huisje, de renovatie zorgde niet voor een trendbreuk. Zo werd bijvoorbeeld niet gewerkt met schuiframen in aluminium. Enkele muren werden opnieuw gevoegd en dan gekaleid. Die techniek levert een esthetisch resultaat op en is ook functioneel omdat je zo het kalkstof beperkt. In de doucheruimte werd gewerkt met een muurbekleding van tadelact. Ook dat is een warme, oude techniek.

De dubbele inkomdeur is gemaakt uit vrij massief populierenhout. Deze houtsoort tref je in veel volkse huizen. Het is mooi, witbruin hout dat niet verkleurt. Hier is het hout alleen gezaagd, niet geschaafd. Dit effect past perfect bij de gekaleide muren en betonnen vloer.

 

Het volledige resultaat kan u bekijken en lezen in Absoluut Renovatie .

 

Gegevens architect
Lens Ass Architects
011 24 77 60
www.lensass.be


Gegevens project
Type woning: gesloten bebouwing
Gerenoveerde ruimtes: totaalrenovatie
Gerenoveerde oppervlakte: 135 vierkante meter
Termijn: 2 jaar

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in