Absoluut Renovatie: Binnen zoals buiten

Gewijzigd op 1/01/1900

Absoluut Renovatie - Puur
Absoluut Renovatie - Puur
© Puur Interieurarchitecten
Absoluut Renovatie - Puur
Absoluut Renovatie - Puur
© Puur Interieurarchitecten
Absoluut Renovatie - Puur
Absoluut Renovatie - Puur
© Puur Interieurarchitecten
Absoluut Renovatie - Puur
Absoluut Renovatie - Puur
© Puur Interieurarchitecten
Absoluut Renovatie - Puur
Absoluut Renovatie - Puur
© Puur Interieurarchitecten
Absoluut Renovatie - Puur
Absoluut Renovatie - Puur
© Puur Interieurarchitecten
Absoluut Renovatie - Puur
Absoluut Renovatie - Puur
© Puur Interieurarchitecten

Tien jaar na het bouwen van zijn woning vond de bouwheer van dit project het hoog tijd om zijn interieur aan te pakken. Hij sprak daarop het interieurarchitectenbureau Puur aan voor een ontwerp dat het interieur helemaal zou omgooien en zou enten op de buitenkant van de woning.


Met een uniek vlakkenconcept van kleuren, materialen en meubels, kreeg het interieur van de woning een totaal andere sfeer. Verschillende functies werden door dit concept optisch van elkaar gescheiden door middel van doordachte ingrepen.

Het eindresultaat is een gewaagd ontwerp, dat initieel wel wat aanpassingsvermogen van de bouwheer vergde, maar uiteindelijk erg warm werd onthaald.

Voor

In dit project waren er al bepaalde architectuurkenmerken aanwezig. De bouwheer had het huis 10 jaar geleden laten zetten en eerst geïnvesteerd in degelijke architectuur. Het interieur had hij voorlopig vrij primair gehouden. Nu moest daar verandering in komen en een nieuwe interieurconcept in de bestaande architectuur ingelast worden.

Er waren enkele duidelijke architecturale lijnen waarbinnen interieurarchitect Jan Geysen van Puur mocht opereren. Zo waren de positie van de ramen en de visuele doorzichten naar buiten erg bepalend en interessant. Ook lagen het toilet, de vestiaire, een tweede inkom en een wasplaats dicht bij elkaar, waardoor deze functies gemakkelijk in één functioneel blok konden geïntegreerd worden.

De rest van de benedenruimte was een groot vierkant van 10m x 10m. Aan de achterkant werd dit vierkant nog uitgebreid met één afgezonderde kamer. De open ruimte werd in het midden visueel gebroken door een kleine wand, waar de technische leidingen voor een gashaard voorzien waren.

Het eisenpakket van de bouwheer was weinig beperkend en gaf voldoende vrijheid aan interieurarchitect Jan Geysen om ongebonden te ontwerpen. De vraag was simpelweg om een interieur te ontwerpen waarin concept, design en functionaliteit elkaar zouden vinden en aanvullen.

Ook wat betreft materialen was er geen dwingend eisenpakket, wat de interieurarchitect opnieuw ruimte gaf om out-of-the-box te denken. Qua comfort wilde de bouwheer wel een goed uitgeruste keuken en mogelijkheid tot beeldprojectie op een muur in de zithoek.

De vrouw des huizes had heel wat tijdschriften uitgeplozen en aangeduid welke materialen en sferen zij leuk vond. De input die interieurarchitect Jan hieruit onthield was een combinatie van strakke vloeren, minimalistische ruimtes, mooi meubilair, openheid, transparantie en sterke ruimtes qua beleving.

Na

Eerst en vooral deed Jan een onderzoek naar de indeling van de functies over de totale oppervlakte, los van het concept of ontwerp. De bestaande indeling bleek al snel de beste te zijn, waarna de ontwerpfase kwam.

Door eerst een algemeen concept uit te denken, vrij van materialen, maakte Jan zich vrij van bepalende materiaalkeuzes. Vervolgens werden de materialen in dat concept ingelast en uiteraard werd daarbij gekeken naar de kwaliteiten en capaciteiten van bepaalde materialen voor verschillende functies. 


Het volledige resultaat kan je bekijken en lezen in Absoluut Renovatie.

 

Gegevens architect
Puur interieurarchitecten
03 290 81 67
www.puurinterieurarchitecten.be


Gegevens project
Type woning: open bebouwing
Gerenoveerde ruimtes: totaalrenovatie gelijkvloers
Gerenoveerde oppervlakte: 100 vierkante meter
Termijn: 3 maanden