Aanbevolen partners

creemers
Interieurarchitect

Absoluut Renovatie: Barok ten top

In het boek ‘Absoluut Renovatie’ geeft uitgeverij 2voor5 inzicht in enkele opmerkelijke renovatieprojecten. Habitos.be zet maandelijks een project in de kijker. De karaktervolle voorgevel dit project verraadde bij het begin van de renovatie heel wat potentieel binnenin.


Omdat het pand echt erg verloederd was, kwam er een ingenieur-architect aan te pas, Jan Mariën. Die analyseerde de basisstructuur van het pand en kwam tot de conclusie dat er wat van dit pand te maken viel. Toch bleef het bang afwachten voor verrassingen tijdens de renovatie.

Voor de stijl van het nieuwe ontwerp vertrouwde de bouwheer op de expertise van de interieurinrichters van Arcobaleno. Dit bedrijf staat bekend om haar voorliefde voor recuperatiematerialen en ambachtelijke technieken. Door een open communicatie tussen deze drie partijen ontstond een authentiek ontwerp in neofranse stijl, dat toch ruimschoots voldoet aan de hedendaagse normen wat betreft comfort en energie.

VOOR

Deze mooie hoekwoning in hartje Lier stamt uit het begin van de 20ste eeuw. De mooie details in de voorgevel verraadden heel wat potentieel binnenin. Maar dat potentieel was ver te zoeken, of beter, goed verborgen.

Het gelijkvloers was al gerenoveerd tot een handelspand. Nu wilde de bouwheer de eerste en tweede verdieping aanpakken. Daarom nam hij ingenieur-architect Jan Mariën en de interieurinrichters van Arcobaleno onder de arm. Jan Mariën maakte een analyse van de structurele capaciteiten van het pand, Arcobaleno stond in voor het implementeren van de gewenste stijl in het interieur.

De eerste indruk van het pand was niet zo best. Het was slecht onderhouden, bijna bouwvallig en op het randje van verkrot. Het kostte dan ook heel wat moeite om voorbij valse plafonds, stof, vuil en vochtige tapijten te kijken. Hoewel Jan Mariën hier en daar een sprankeltje hoop zag, bleef het tijdens de renovatie bang afwachten voor verrassingen.

De centrale trappenhal lag in een erg donkere schacht en was daarom heel ongezellig. De basisstructuur bestond uit kleine kamertjes en dat mocht van de bouwheer zo blijven. Hij koos voor een eerlijk grondplan, trouw aan de authentieke situatie. De eerste ruimte die je tegenkwam als je naar boven liep, was een oude badkamer op een split level. Op de eerste volwaardige verdieping daarboven lagen twee ruimtes, waarvan er eentje verbonden was met het huis ernaast. Vervolgens leidde de trap naar nog een kleine overloop, waarna op het tweede volwaardige verdiep nog twee ruimtes lagen.

Qua stijl was de bouwheer wel fan van de neofranse, 19de eeuwse stijl waarvoor Arcobaleno bekend staat. Zware materialen met veel detail, lambriseringen, sierlijsten en recuperatiematerialen waren mochten de hoofdelementen zijn in het nieuwe ontwerp. Zelf was de bouwheer immers verzamelaar van antieke en brocante meubels, waar hij vaak zelfs tot in Frankrijk voor ging zoeken. Zo had hij een prachtig vrijstaand bad en een antieke lavabo gevonden. Het ontwerp mocht op die elementen geënt worden. Ook wilde hij een bakstenen muur in de ruimte onder het dak bewaard zien. Ondanks zijn grote liefde voor authenticiteit wilde hij wel dat het ontwerp doorspekt was van hedendaags comfort wat betreft isolatie, technieken en energetische maatregelen.

De te integreren functies waren vrij standaard met een badkamer, een leefruimte, een keuken en een grote slaapkamer.

NA

Benieuwd naar wat de ontwerpers met het interieur deden? Lees dan de volledige reportage in het boek Absoluut Renovatie.

 

Gegevens architect
Jan Mariën (ingenieur-architect) - www.spacecreators.be

Gegevens interieurinrichting
Arcobaleno - www.arcobaleno.ws

Gegevens project
Type woning: halfopen bebouwing
Gerenoveerde ruimtes: totaalrenovatie
Gerenoveerde oppervlakte: 120 vierkante meter
Termijn: 3 maanden

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in