Aanbevolen partners

Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Forbo flooring
Vloeren

6 tips voor de keuze van parket

De keuze van een parketvloer beperkt zich bij heel wat kopers tot het vergelijken van kleuren en prijzen. Wil je echter een duurzame vloer, dan besteed je best ook aandacht aan enkele andere aspecten. Johan Demeyere van Collstrop Home maakt geeft ons enkele tips een kwalitatieve vloer te kunnen onderscheiden.

Tekening
Iedere houtsoort heeft zijn specifieke tekening en structuur. Maak daarom je keuze aan de hand van een staal dat groot genoeg is om een duidelijk beeld te krijgen van alle schakeringen en tekeningen die een houtsoort kan vertonen.
Let vooral op groeibijzonderheden zoals knopen, groeiringen, spinthout, barstjes, enzovoorts.

Kleur
Houtsoorten bestaan in oneindig veel tinten en schakeringen. Let wel: bepaalde houtsoorten kunnen na de plaatsing – onder invloed van licht en zuurstof – nog van kleur veranderen.

Onderhoud
Eens je in functie van de ruimte waar de parketvloer moet komen een verstandige keuze van afwerking hebt gemaakt (olie, vernis of boenwas), is het onderhoud van je parket kinderspel.
Voor elk type afwerking is er een gebruiksvriendelijk onderhoudsproduct dat je massief parket optimaal voedt en beschermt.

Hardheid
Franse eik en de meeste exotische houtsoorten zijn harde houtsoorten. Grenen, vuren en kastanje zijn daarentegen zachte houtsoorten. Het spreekt voor zich dat hoe drukker de parketvloer zal belopen worden, des te harder de houtsoort die je best kiest…

Stabiliteit
Bepaalde houtsoorten zijn gevoeliger voor vocht dan andere. Ruimtes waarin aanzienlijke schommelingen in luchtvochtigheid en temperatuur kunnen voorkomen (badkamer, veranda, keuken) vragen een aangepaste houtsoort en afwerking. Als je samen met je parketvakman deze keuzes maakt, dan zal een parketvloer in deze ruimtes een echte aanwinst zijn voor je interieur.

Ondergrond
Massief parket eist een droge, geïsoleerde en stevige ondergrond. Een parketvakman zal altijd je ondergrond controleren vooraleer hij met de plaatsing start.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in