Aanbevolen partners

zehnder logo
Welzijn

Zuiverende afwerkingsmaterialen

Ook in de woning kunnen we de luchtkwaliteit verbeteren met behulp van gezonde bouwmaterialen, al dan niet in combinatie met luchtzuiverende bouwmaterialen. Enkele tips om je op weg te helpen naar een gezond huis.

Vermijd ongezonde bouwmaterialen

In eerste instantie kun je het gebruik van vervuilende bouwmaterialen vermijden. Voor VOS’sen (vluchtige organische stoffen, zoals oplosmiddelen) denken we dan aan verven. Kies voor natuurverven, verven op waterbasis of acrylverven om de verdamping van VOS’sen tijdens het verven te vermijden.

Labels of keurmerken

Om formaldehyde – of de aldehyden in het algemeen - te vermijden, let je best op welk hout je gebruikt voor de afwerking, welke meubels, welk textiel (kleding en gordijnen) en zelfs welke shampoo je koopt. Concreet voor het hout kun je kiezen voor hout met een Natureplus-label of in het geval van spaanplaat – zoals OSB, multiplex, MDF – platen die een laag formaldehydegehalte hebben of zelfs formaldehydevrij zijn. Je herkent ze aan de klasse E1 of aan een keurmerk als Komo of de ‘U’ van Uberwacht. Meer info over deze labels en keurmerken vind je op onze pagina over labels voor bouwmaterialen of op de website Labelinfo.

Reinigende bouwmaterialen

Toch kunnen we niet helemaal vermijden dat er schadelijke stoffen vrijkomen in het interieur. In dat geval kan het soelaas bieden om schadelijke materialen te combineren met reinigende materialen. Zo zijn er bijvoorbeeld Activ Air van Gyproc of Kairatin plafondplaten. Activ Air van Gyproc is een additief dat aan het gips voor pleister en gipsplaten wordt toegevoegd en dat de schadelijke VOS’sen opneemt en neutraliseert. De zuiverende werking van Activ Air is 50 jaar lang gegarandeerd.
De plafondplaten van Kairatin maken gebruik van de reactieve aminozuren in de keratine, het basismateriaal voor de productie van de platen. Zo kunnen ze formaldehyde quasi volledig uit de lucht zuiveren.

Luchtzuiverende verlichting

In de techniek werden er nog andere mogelijkheden ontdekt om de luchtvervuiling aan te pakken. Zo zijn er al verschillende verlichtingsfabrikanten die ionisatie aan hun lampen – vooral LED- en spaarlampen – hebben toegevoegd. De ionisator koppelt de positieve deeltjes van de verontreinigde lucht aan negatieve deeltjes. Wanneer de balans tussen positief en negatief neutraal is, dan kunnen de positieve, schadelijke deeltjes hun werk niet meer doen. Lampen met ionisatie halen onder meer rook, pollen, huismijt, bacteriën en stofdeeltjes uit de lucht.

De luchtreiniger is een meer voor de hand liggende optie om dergelijk werk te verrichten. Daikin heeft het Ururu-gamma. Deze toestellen bieden naast andere functies ook de mogelijkheid om de binnenlucht te reinigen. Concreet wordt de behandelde lucht gereinigd in een fotokatalytische filter. Rook en stofdelen worden zo voor één derde uit de lucht gefilterd. Een flash streamer zuivert vervolgens allergenen en pollen voor 99,6% uit de lucht.
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in