Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Zonnepanelensector gaat netvergoeding juridisch aanvechten

De sector van de zonnepanelen, PV-Vlaanderen, gaat het principe dat eigenaars van zonnepanelen een vergoeding zullen moeten betalen voor het gebruik van het distributienet, juridisch aanvechten. Dat zegt voorzitter Alex Polfliet.


Vrijdag raakte bij de voorstelling van de hervorming van steun voor groene stroom bekend dat de distributienetbeheerders voortaan een vergoeding zullen kunnen vragen voor het gebruik van het net door eigenaars van zonnepanelen: een netvergoeding. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche steunt het idee van netvergoeding.


In tegen Europese richtlijn

De sector heeft vooral vragen bij de retroactiviteit van de vergoeding. Ook wie al zonnepanelen liggen heeft - alleen al 190.000 gezinnen - zal moeten betalen. Daarom heeft de raad van bestuur van de federatie beslist het principe juridisch aan te vechten. Volgens de sector gaat het in tegen een Europese richtlijn die stelt dat subsidies niet tegelijk kunnen worden belast, en is er ook sprake van discriminatie. Andere technologieën moeten immers geen dergelijke netvergoeding betalen.

"Voor mij is het een kwestie van rechtvaardigheid", zegt Van den Bossche. "Iedereen gebruikt het net, iedereen moet er dus ook een stukje voor meebetalen. Vandaag wordt de vergoeding voor het gebruik van het net verrekend als een percentage van de verbruikte stroom. Mensen met zonnepanelen betalen daardoor niet meer mee. Maar zij gebruiken het net evengoed, om er stroom af te halen en om er stroom op te zetten. Het is dus maar rechtvaardig dat ze voortaan ook een klein stukje meebetalen."

Voor de sp.a-minister kan het niet dat de buurman zonder zonnepanelen alleen zou betalen. Ze wijst er ook op dat er niet geraakt wordt aan de steun die bestaande installaties krijgen voor elke hoeveelheid groene stroom die ze produceren.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in