Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Zonnepanelen tot drie keer fiscaal aftrekbaar

Wie zonnepanelen koopt, krijgt een fiscaal voordeel van 3.440 euro. Maar wie een overeenkomst met de leverancier maakt, kan dat fiscaal voordeel twee en zelfs drie jaar inbrengen op de belastingbrief door de factuur over meerdere jaren te spreiden. Minister Didier Reynders (MR) wil de lacune in de wetgeving wegwerken. (11/12/2008)


Eigenaars van zonnepanelen kunnen 40 procent van hun rekening aftrekken bij de belastingaangifte, met een maximumbedrag van 3.440 euro. Er zijn nu zelfs al leveranciers die de factuur over drie jaar spreiden. Minister Reynders is op de hoogte van de lacune in de wet. "Dit is geen belastingontduiking, maar belastingontwijking en dus wettelijk," zegt zijn woordvoerster. Minister Reynders wil de wet aanpassen.

Nieuwe sectorfederatie
Ander nieuws vanuit de sector van de zonnepanelen is de oprichting van een nieuwe sectorfederatie voor fotovoltaïsche zonne-energie. Het is heel concreet een fusie tussen ODE-Vlaanderen en de PV-sectie van Belsolar. De nieuwe organisatie luistert naar de naam BelPV en zowel leveranciers, verdelers, installateurs, fabrikanten als onderzoekscentra kunnen toetreden.
De sectorfederatie streeft ernaar via het wegwerken van belemmeringen en goed doordachte en door de tijd doorgedreven steunprogramma’s een continue en stabiele marktgroei te realiseren. Daarnaast wil BelPV een kwaliteitssysteem voor fotovoltaïsche systemen ondersteunen, ontwikkelen en bewaken.

Groene investeerders aarzelen
Een klein minpunt in het verhaal van zonne-energie is dat de groene investeerders aarzelen om te investeren. Dat stelt alleszins de Vreg. De Vlaamse regulator voor de energiemarkt schrijft die aarzeling toe aan het feit dat de Vlaamse overheid haar doelstellingen voor groene stroom opstelde tot 2010. Voor de periode daarna is dat nog niet het geval. "En investeerders zijn allergisch aan onzekerheid," zegt Dirk Van Evercooren van de Vreg. Ook al zit Vlaanderen voor de groenestroom-doelstellingen vandaag nog op schema, de Vreg ondervindt "aarzeling".

Bronnen: Het Laatste Nieuws, De Standaard, Energiesparen.be

Datum: 11/12/2008

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in