Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Zonnepanelen rendabel zonder steun

Het langverwachte moment waarop kleine particuliere installaties van zonnepanelen rendabel zijn zonder overheidssteun, is bereikt. Dat blijkt uit een studie van het Vlaams Energieagentschap.
Het Energieagentschap berekent de ‘onrendabele top', de steun die nodig is om voldoende rendabiliteit te hebben op de investering in groene energie. Voor het eerst gaat het in het geval van particuliere installaties van zonnepanelen om een negatief bedrag van -60,5 euro per megawattuur (Mwh). Dat betekent dat de zonnepanelen 60,5 euro meer opbrengen dan wat als een normaal rendement beschouwd wordt, waarschijnlijk het gevolg van de sterke daling van de prijs van zonnepanelen, gekoppeld aan hogere elektriciteitsprijzen.

Steunmechanisme zonnepanelen

De studie gaat nu in de vorm van een ontwerprapport naar de sector, die opmerkingen en wijzigingen mag voorstellen. Als het bedrag na dit overleg wordt bevestigd, kan de steun voor nieuwe zonnepaneel-installaties vanaf 1 januari van 90 euro naar 0 euro per Mwh zakken. De Vlaamse regering moet de nieuwe berekening van het steunmechanisme, waarover in het voorjaar een akkoord werd bereikt, in de komende weken nog wel definitief goedkeuren.

Netvergoeding

Alex Polfliet, voorzitter van PV-Vlaanderen, reageert verheugd op de nieuwe cijfers, maar waarschuwt voor de netvergoeding die de Vlaamse regering wil laten opleggen.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in