Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Zonnepanelen kunnen helft van uitvallen Tihange 1 en Doel 3 opvangen

Door slimmer om te gaan met zonnepanelen kan men, bij het eventueel volledig uitvallen van Doel 3 en Tihange 1, de helft van de verloren stroomproductie opvangen. Dat zegt PV Vlaanderen, de sectorfederatie van zonnepanelen.
Als vandaag wordt berekend of deze winter blackouts dreigen bij het uitvallen van Doel 3 en Tihange 1, wordt geen rekening gehouden met de productie van zonnepanelen (toch 2.000 MW geïnstalleerd vermogen in België - evenveel productie op zonnige dagen als Doel 3 en Tihange 1) en windmolens. De productie van de zonnepanelen (piek op de middag) staat immers niet in verhouding met de vraag (piek 's avonds).

Maar, zo zegt Alex Polfliet (voorzitter van PV-Vlaanderen), zonnepanelen kunnen wel degelijk een antwoord bieden op de blackouts die dreigen deze winter. "We moeten realistisch zijn. Helemaal zullen zonnepanelen het wegvallen van Doel en Tihange niet kunnen opvangen. Maar toch wel de helft."

Slimmer omgaan met zonnepanelen

Dat kan indien slimmer wordt omgegaan met zonnepanelen. In de winter volgen de koudste avonden (met dus de meeste vraag) op de helderste vriesdagen. "Zonnepanelen renderen het best op koude dagen, zeker op zulke heldere vriesdagen".

Als eigenaars van zonnepanelen hun verbruik beter afstemmen hierop - bijvoorbeeld hun huishoudtoestellen laten draaien op de middag in plaats van 's avonds - kan de verbruikpiek van 's avonds worden afgevlakt, legt Polfliet uit. Een andere mogelijkheid is de productie van zonnestroom opvangen in batterijen.

Zonnestroom

Zo'n slim gebruik van zonnestroom moet dan ook dringend worden gestimuleerd, aldus PV-Vlaanderen.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in