Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
bulex
Antargaz
Logo Bosch
Energie

Zonnepanelen breken records

“Als een virus”, zo omschrijft VREG-topman André Pictoel de hype van zonnepanelen in Vlaanderen. In de eerste vijf maanden van dit jaar werden zo’n 8 000 aanvragen ingediend voor de installatie van PV-panelen. Dat zijn er bijna evenveel als in volledig 2008, wat op zich al een recordjaar was. De beslissing om de groenestroomcertificaten vanaf 2010 in waarde te verminderen speelt daarin ongetwijfeld mee.


Groenestroomcertificaten

De Vlaamse overheid maakte enkele maanden geleden bekend dat de waarde van groenestroomcertificaten vanaf 2010 gradueel zal dalen. Wie dit jaar nog een installatie laat plaatsen, is voor twintig jaar verzekerd van een bedrag van 450 euro per groenestroomcertificaat, of per 1 000 kWh opgewekte elektriciteit dus. Voor installaties geplaatst in 2010 zul je per 1 000 kWh stroom echter nog maar 350 euro krijgen, en dat bedrag wordt geleidelijk aan verder afgebouwd. In 2020 is een groenestroomcertificaat slechts 10 euro meer waard. Bovendien wil een nieuw voorstel verplichten dat het dak of de zoldervloer geïsoleerd moet zijn vooraleer je recht hebt op een groenestroomcertificaat.


Rush

Deze maatregelen zorgen in de eerste maanden van dit jaar voor een rush op de zonnepanelen, zo blijkt uit het jaarverslag van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Energie- en Gasmarkt (VREG). Eind 2008 werden op Vlaamse daken 12 703 PV-installaties geteld, waarvan er 8 500 vorig jaar werden geplaatst. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn opnieuw bijna 8 000 aanvragen voor een plaatsing ingediend. Opvallend is dat de overgrote meerderheid van die aanvragen – zo’n 5 000 – er pas na april bijkwam. Het totale aantal Vlaamse zonnepanelen wordt nu geschat op zo’n 20 000. De laatste vijf maanden steeg het aantal installaties dus met bijna zestig procent. Vermoed wordt dat eind dit jaar de kaap van 30 000 PV-installaties gerond zal zijn.


Vermogen

Op dit moment zouden alle bestaande installaties 94 MW elektriciteit opwekken. Dat is ongeveer 11 procent van de totale hoeveelheid groene stroom die in Vlaanderen wordt opgewekt.
Het grote succes van de zonnepanelen zorgt ook voor een hoge werklast bij de VREG. De reguleringsinstantie roept daarom op om zoveel mogelijk aanvragen online in te dienen. De wachttijd wordt bij een online aanvraag ook verkort van 2 à 2,5 maanden naar ongeveer 1,5 maand.


Poll mee
Zita.be en Habitos.be polsen in een enquête naar de intenties van hun webbezoekers omtrent de plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen. Breng snel jouw stem uit.


 

PollingInfo: VREG

 

Alles over groenestroomcertificaten.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in