Zonnepanelen blijven Vlaanderen bekoren
Zonnepanelen
Ondanks die scherpe daling blijven zonnepanelen een interessante investering, valt te horen in de sector. ‘De prijzen van de materialen zijn ook gedaald. Daarmee blijft het rendement op de investering min of meer gelijk’, zegt Eric Van Grimbergen, directeur van Solar Total België.
Van Grimbergen verwacht dat ook de rest van het jaar Vlamingen nog zullen investeren in zonnedaken. ‘De orders blijven gestaag binnen komen. De 30 euro die er per groenestroomcertificaat sinds 1 oktober af gaat, kan gecompenseerd worden door lagere panelenprijzen. Al is de daling nu veel minder uitgesproken dan twee jaar geleden’, zegt Van Grimbergen.
De prijzen van zonnepanelen zijn fors gezakt door een moordende concurrentie tussen de producenten, schaalvergroting en technologische verbeteringen. Fabrikanten in China en andere Aziatische landen zetten de prijzen in een neerwaartse spiraal.
‘Dit jaar is de prijs van zonnepanelen met zowat 20 procent gezakt’, schat Yves Devis, directeur van Ikaros Solar. ‘We hebben in de eerste negen maanden van het jaar al dubbel zo veel geïnstalleerd als vorig jaar.’
Megaparken
In de eerste helft van het jaar werden nog snel heel wat mega-installaties geplaatst. Voor zonneparken van meer dan 250 kilowattpiek, goed voor meer dan 2.000 vierkante meter, is de steun zwaarder teruggeschroefd dan voor kleine zonnedaken. Installaties die sinds juli in gebruik worden genomen, krijgen nog slechts 240 euro per certificaat; sinds begin oktober is dat al geslonken tot 150 euro.
Investeerders hebben daarom alles op alles gezet om hun projecten nog voor juli klaar te hebben. Maar concrete cijfers heeft de VREG daarover nog niet. ‘We krijgen nog steeds veel dossiers binnen van installaties van voor 1 juli’, zegt celhoofd Karolien Verhaegen.
‘Dit kwartaal worden grote projecten moeilijker’, zegt Devis. ‘Maar investeerders die zich goed informeren zullen zien dat het nog mogelijk is een rendement te halen van rond 12 procent, wat aanvaardbaar is voor energieprojecten’, zegt Devis.
Of dat ook in 2012 nog zo zal zijn valt moeilijk te voorspellen. Dan zakt de steun voor grote installaties nog eens tot 90 euro per groenestroomcertificaat. Dat is volgens heel wat bronnen in de sector een te laag niveau. Grote spelers zoals Enfinity hebben daarom hun teams die werken op grote projecten in Vlaanderen al fors afgebouwd.
Bron: De Tijd