Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Zonneboiler: van idee tot plaatsing

De zonneboiler produceert warm water met behulp van zonne-energie. De installatie kan voor een groot deel van de warm water behoefte instaan.

Werking van zonneboiler

Hoe werkt nu een zonneboiler? Om het warm water op te warmen, wordt op het dak een zonnecollector - een thermisch zonnepaneel - gemonteerd. Dit kan zowel op een hellend als een plat dak gebeuren. De meest ideale inplanting van deze collector is zuidgericht en in een helling van 45°. Andere hellingsgraden en oriëntaties zijn ook mogelijk, maar bieden een lager rendement.

De zonnecollector of thermisch zonnepaneel bevat een vloeistof die door het zonlicht wordt verwarmd. Die vloeistof geeft zijn warmte af aan het koude leidingwater in de (zonne)boiler. ’s Zomers verwarmt deze boiler voldoende water tot op comforttemperatuur. In de winter is een bijverwarming noodzakelijk.


Types zonnecollectoren

Er bestaan twee types van zonnecollectoren of thermische zonnepanelen: de klassieke vlakke collectoren en vacuümbuiscollectoren

Vlakke collectoren

  • In deze panelen lopen de leidingen door over een paneel en worden ze afgedekt door een glasplaat. Zo'n geheel is één collector. In een systeem kunnen meerdere collectoren aan elkaar worden gekoppeld.

Vacuümbuiscollectoren

  • Bij dit principe loopt er telkens een leiding door een glazen buis. Een aantal van deze buizen worden gecombineerd in een collector. Iedere buis kan afzonderlijk naar de zon worden gericht. Dit systeem leent zich voor plaatsen waar klassieke zonnepanelen niet meer toepasbaar zouden zijn.


Zonneboiler kostprijs

De kostprijs van een zonneboiler voor een gezin van 3 tot 4 personen (3 tot 4 m² zonnepanelen) bedraagt ongeveer 2 500 tot 5 000 euro aan materiaalkosten en 500 tot 800 euro extra installatiekosten (excl. BTW).

Deze prijzen zijn indicatief en houden geen rekening met eventuele premies of fiscale voordelen van de zonneboilers.

Terugverdientijd zonneboiler

De terugverdientijd voor een zonneboiler ligt tussen de 6 en 9 jaar. Je kan jouw specifieke terugverdientijd berekenen via Energiesparen.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in