Economie

Zelfde woning krijgt verschillend energieattest

Is je woning energiezuinig of niet? Het antwoord varieert van deskundige tot deskundige. Elk huis dat in ons land te koop of te huur staat, moet een officieel energieprestatiecertificaat, kortweg EPC, hebben. Dat vertelt hoe energiezuinig de woning is en vormt een handig instrument om huizen en appartementen te vergelijken. ‘Maar dan moet het resultaat wel betrouwbaar zijn', zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop, dat vijf woningen liet evalueren door telkens vijf energiedeskundigen.


‘Het resultaat loopt op zijn zachtst gezegd nogal uiteen: eenzelfde woning in Vlaams-Brabant kreeg van de ene deskundige een score van 162kWh/m2 en van een andere een score van 402kWh/m2, een serieus verschil in energieverbruik. Zoiets lijkt wel vogelpik', zegt Mechels.

Prijzen keuring

Ook de prijzen voor een keuring lopen sterk uiteen: niet alleen tussen de gewesten: Vlaanderen is met gemiddeld 250euro een pak goedkoper dan Wallonië (500euro) en Brussel (400euro). Al zijn er onverklaarbaar grote prijsverschillen: zo rekende een Vlaams-Brabantse deskundige bijna 395euro aan, zijn West-Vlaamse collega maar 150euro.

EPC-certificaten

Op het kabinet van Vlaams minister Freya Van den Bossche (SP.A) kijken ze niet verrast op. ‘Vorig jaar al toonden onze steekproeven aan dat 4 op de 10 EPC-certificaten niet klopten en dat 2 op de 3 deskundigen wel eens in de fout gingen', zegt woordvoerder Gorik Van Holen. ‘Daarom heeft de minister vorig jaar nog een grote infosessie belegd en boetes – tot en met het intrekken van de vergunning – in het vooruitzicht gesteld. De eerste opvolgcontroles tonen alvast beterschap. Daarnaast heeft de Vlaamse regering eind januari principieel beslist dat er nog dit najaar een verplicht centraal examen komt voor kandidaat-energiedeskundigen. Examen waarin ook bestaande energiedeskundigen die geschorst zijn wegens fouten, opnieuw zullen moeten slagen.'


Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in