Economie

Young Budget Homes maakt Passiefhuis betaalbaar

Young Budget Homes – een toonaangevende Belgische bouwonderneming – heeft een nieuw systeem ontwikkeld voor het bouwen van passiefhuizen. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een massief houten vakwerk met traditionele pen- en gatverbindingen. Dat maakt niet enkel verschillende stijlen en afwerkingen mogelijk, maar is bovendien ook een stuk vriendelijker voor de portemonnee.


Het passiefhuisconcept komt overgewaaid uit Duitsland en is in wezen een sterk doorgedreven variant van de laag-energiewoning. De bedoeling is om een behaaglijk binnenklimaat te creëren, zonder conventioneel verwarmingssysteem en/of airconditioning. Het officieel gecertificeerd brutoverbruik voor koeling en ruimteverwarming ligt niet hoger dan 15 kWh/m²/jaar. Daardoor is het mogelijk om in een passiefhuis 4 keer minder energie te verbruiken dan in een gemiddelde nieuwbouwwoning, en door recuperatie de energiefactuur zelfs met 90% te verminderen.

Zo werkt het:
- Maximale zonnewinst: door de woning zoveel mogelijk naar het zuiden te richten, komt een maximale hoeveelheid licht en natuurlijke warmte binnen. Oververhitting wordt vermeden door automatische schermen.
- Dikke lagen isolatie: De isolatie zit als een warme trui om de woning heen. Diktes van 20 tot 40 cm zijn geen uitzondering. Het schrijnwerk wordt uitgevoerd met superisolerende profielen en driedubbel glas.
- Uitgekiende ventilatie: Een warmtewisselaar warmt de inkomende verse lucht op en onttrekt warmte aan de naar buiten gaande lucht- en waterstromen.
- Optimale luchtdichtheid: kieren en spleten zorgen ervoor dat geen warmte door ramen en deuren verloren gaat. Om verliezen te vermijden, wordt een passiefhuis perfect luchtdicht gemaakt.
- Hernieuwbare energiebronnen: zonneboilers, fotovoltaïsche zonnepanelen en grondbuizen die de warmte van de aardbodem benutten, kunnen de energiebehoefte bijkomend verminderen.
- Energiebesparende huishoudapparaten: Efficiënte toestellen (een droogkast met ingebouwde warmtepomp, een hot-fill wasautomaat,…) werken rationeel energieverbruik in de hand.

Budgetvriendelijk
De prijs voor het bouwen van een passiefhuis ligt gevoelig hoger dan die van een traditionele woning. Met de nieuwe constructiemethode probeert Young Budget Homes hier verandering in te brengen. Bijkomend pluspunt is dat de bouwheer dankzij een lagere energiefactuur tot 1 500 euro kan besparen, een besparing van 30 000 euro op 20 jaar.

Meer info: Young Budget Homes
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in