Economie

Vlaming ontdekt zonne-energie

Er kwamen vorig jaar ruim 1.800 zonne-energie-installaties bij in Vlaanderen, vergeleken met 400 in 2006. Eind 2006 waren er 1.153installaties van fotovoltaïsche zonnepanelen opgesteld op de Vlaamse daken. Eind 2007 was dat aantal al opgelopen tot 2.966 installaties. Dat blijkt uit een recente actualisering van de erkende groenestroom-productiesites in Vlaanderen door de Vlaamse energieregulator Vreg.


Zowat 90procent van de zonnepanelen wordt geïnstalleerd bij gezinnen, maar ook bij bedrijven zit het gebruik van zonne-energie almaar meer in de lift. Een van de redenen voor het grote succes is de prijsstijging van energie het afgelopen halfjaar. Maar dat is niet de enige reden. Een belangrijke stimulans is volgens de Vreg de groenestroomcertificaten die de gezinnen en bedrijven sinds 2006 krijgen voor hun geleverde stroom, 450euro per megawattuur geleverde stroom. De panelen betalen zichzelf dus terug.

Ook voor 2008 is het succes van de zonnepanelen gegarandeerd, stelt de Vlaamse regulator. Hij baseert zich daarvoor op het aantal aanvragen dat al binnengekomen is. Het aantal installaties in Vlaanderen is goed voor 14 MW vermogen, of 14.000megawattuur geproduceerde energie, voldoende om het verbruik van 4.000gezinnen te dekken. Maar ondanks de sterke groei heeft zonne-energie nog steeds een zeer beperkt aandeel in de totale groenestroomproductie in Vlaanderen. Windenergie (153.645mwh), biomassa uit land en tuinbouw (162.824mwh) en huisvuilverbranding (173.900 mwh) zijn de belangrijke groene stroombronnen van Vlaanderen. Overigens wordt in de wandelgangen gefluisterd dat de 450 euro voor een groenestroomcertificaat zou worden verminderd. Maar officieel is daar nog niets van aan. Alleen het Vlaams Parlement kan het bedrag wijzigen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in