Aanbevolen partners

zehnder logo
Welzijn

Woningen en straling gaan niet samen

De deputatie van de provincie West-Vlaanderen heeft een vergunning geweigerd om een terrein te verkavelen in Heule (Kortrijk), omdat de terreinen net onder een hoogspanningskabel liggen.


De provincie verwijst daarbij naar een studie van het Vlaamse Instituut voor Technologisch Onderzoek (Vito) over het verband tussen leukemie en het wonen onder hoogspanningskabels. Volgens dat onderzoek lopen vooral heel jonge kinderen die onder zo’n kabel wonen een verhoogde kans op leukemie.

Onder meer de Vlaamse Confederatie Bouw en netwerkbeheerder Elia zijn niet te spreken over het weigeren van de verkavelingvergunning door de provincie.


Gsm-mast

De stad Kortrijk zelf heeft het dan weer niet begrepen op de stralingen van gsm-masten. Het Kortrijkse college van burgemeester en schepenen geeft een ongunstig advies over een bouwaanvraag van Mobistar om een nieuwe gsm-mast te plaatsen aan de Condédreef en Walle.

“De stad heeft fundamentele bezwaren bij de keuze van de inplantingsplaats. Een gsm-mast in deze open omgeving aan het einde van de Condédreef wordt als visueel storend ervaren. In ons advies wijzen wij er op dat er in de nabije omgeving een meer geschikte zone op amper 2000m van de verkeerswisselaar ligt”, meldt schepen van Stedenbouw Wout Maddens.

Het is nu aan de diensten van het Vlaams Gewest om te beslissen waar Mobistar de gsm-mast mag plaatsen.


Bron: Bouwkroniek
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in