Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Wie doet wat op de energiemarkt

Er zijn verschillende partijen actief op de Vlaamse en Belgische energiemarkt. Energie doorloopt een volledige keten vooraleer ze bij je thuis wordt geleverd. Van de productie van elektriciteit en de invoer van aardgas tot het afnemen van energie.
  • De producenten: De belangrijkste producenten van elektriciteit in ons land zijn SPE en Electrabel. In ons land wordt geen aardgas ontgonnen. Dat wordt allemaal geïmporteerd.
  • Transportnetbeheerder: De transportnetbeheerders vervoeren de energie naar de distributieleidingen. Zo is Elia verantwoordelijk voor de transport van elektriciteit en Fluxys voor aardgas.
  • Distributienetbeheerder: De netbeheerders beheren, bouwen en onderhouden de distributienetten voor elektriciteit en aardgas binnen een bepaald grondgebied. Ze vervoeren elektriciteit en/of aardgas op vraag van de leverancier tot bij de eindgebruiker.
    Ze zorgen ook voor de nieuwe aansluitingen op het net en staan in voor het oponemen van de meterstanden van de elektriciteits en/of aardgasmeter. Wil je weten wie jouw netbeheerder is, surf dan naar VREG.
  • Energieleverancier: Wie elektriciteit of aardgas wil gebruiken, moet hiervoor een contract afsluiten met een energieleverancier. Deze leverancier kan de elektriciteit of het aardgas zelf produceren of aankopen op de energiebeuzen.
  • VREG: Dit is de regulator van de Vlaamse energiemarkt. De VREG controleert en stuurt waar nodig bij in de vrije energiemarkt. Naast de gewestelijke regulator VREG, bestaat er ook nog een federale regulator; de CREG
     

Bron: Vreg
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in