Aanbevolen partners

kommerling logo
Wat is duurzaam bouwen

Welke kwaliteiten hebben bio-ecologische materialen?

Zoals de meeste producenten van bouwmaterialen, streven ook de fabrikanten van bio-ecologische bouwmaterialen naar een goede kwaliteit en optimale prestaties van hun producten. Wil je zeker zijn dat het door jou gekozen bouwmateriaal bio-ecologisch is én optimaal presteert, vraag dan zeker naar de technische fiche van het materiaal.

In zo een technische fiche van een bouwmateriaal staat vermeld aan welke technische eigenschappen het bouwproduct voldoet. Als de fabrikant zijn product heeft laten testen om bepaalde normeringen te halen – Benor, Atg, … - dan vind je dat ook in de technische fiche terug.

DIN-norm of andere normen

Heel wat bio-ecologische producten komen uit Duitsland of de Scandinavische landen en zullen dan ook voldoen aan de strenge normen die in de landen van herkomst gelden. Zo is de DIN-norm – van het Duitse Instituut voor Normering – een algemeen aanvaarde norm in heel Europa, net als het Oostenrijkse ÖNORMEN.

Andere internationale aanvaarde normeringen zijn

- EN, Europese normering
- ISO, International Standards Organisation
- IEC, Internationale Elektro-technische normen
- ASTM, Amerikaanse organisatie voor testen en materialen
- VDI richtlijnen, van de Vereniging van Duitse Ingenieurs
- …

En wat met Belgische normen?

Al deze internationale normen komen niet noodzakelijk overeen met de Belgische. Ga dus eerst na of er een Belgische norm (BEN) voor het product in kwestie is. Is dat niet het geval, dan kun je vervolgens nagaan welke buitenlandse of internationale normen van toepassing kunnen zijn.
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in