Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

We betalen een derde meer voor elektriciteit

In amper een jaar tijd is de elektriciteitsprijs voor een residentiële gebruiker met maar liefst 33 procent gestegen. Dat heeft energietoezichthouder Creg berekend. Voor een doorsnee gezin zou de stijging neerkomen op een meerprijs van 182 euro.


Voor de prijsvergelijking nam de Creg een klant bij Electrabel in het distributiegebied van Gaselwest. In augustus 2010 kostte een megawattuur stroom 175 euro. Dat steeg tot 232 euro in juli 2011, of een stijging met 57 euro. Bij een doorsnee jaargebruik van 3,5 megawattuur komt dat neer op 182 euro extra.

De prijsstijging is voor het grootste deel toe te schrijven aan het verhoogde distributienettarief van Gaselwest, dat met 35 euro steeg. Dat is volgens de Creg te wijten aan "de hoogoplopende kosten van de opkoopverplichting van groenestroomcertificaten en van de Reg-premies (voor energiebesparende maatregelen)".

De leveranciersprijs van Electrabel steeg met 7,65 euro. De rest van de prijsstijging is toe te schrijven aan heffingen en de hogere bijdrage voor hernieuwbare energie.

Ook aardgas werd duurder voor de gezinnen. De prijs steeg met 13 procent in een jaar. Ook die stijging heeft te maken met een combinatie van stijgende tarieven voor distributie en levering met hogere heffingen.


Bron: Gazet van Antwerpen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in