Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Waterprijs steeg in amper 4 jaar met 42 procent

Kraantjeswater kan in ons land van de ene watermaatschappij tot de andere 2,5 keer duurder zijn, zo blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop. De afgelopen vier jaar schoot de prijs overigens 42 procent omhoog. En dat terwijl er minder water verbruikt wordt.


Het goedkoopste water van België vind je in het gewest Brussel, met een tarief van 149 euro voor 60 kubieke meter, het gemiddelde verbruik voor een alleenstaande. Merkwaardig, want de hoofdstad betrekt zijn drinkwater vooral uit de Maas. Het water legt dus een heel eind af voor het in Brussel uit de kraan vloeit.

Binnen de gewesten in ons land bestaan grote verschillen. Zo betaalt een gezin met drie kinderen in Voeren 77 procent minder voor een waterverbruik van 120 kubieke meter dan een gezin in Kraainem. In die Vlaamse faciliteitengemeente betaal je de hoogste prijs van heel België: 287 euro voor 60 kubieke meter. De goedkoopste gemeente is het Waalse Beloeil, met slechts 96 euro.

Ook de huur van de watermeter verschilt fel van de ene tot de andere maatschappij. Bij de Antwerpse Waterwerken kost een abonnement 62,50 euro, in Knokke slechts 6,84 euro. 'Maatschappijen die geen eigen waterbronnen hebben, moeten het water elders aankopen. Dat is een belangrijke kostenfactor', zegt Bruno Pessendorffer van de TMVW, die in een deel van Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant water verdeelt. Sinds 2005 steeg de waterprijs voor 120 kubieke meter met 42 procent. Hoewel het verbruik overal in België daalt, stijgen de tarieven omdat de Europese wetgeving de waterbedrijven verplicht de investeringen voor waterzuivering door te rekenen aan de consument.
Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in