Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
bulex
Antargaz
Logo Bosch
Energie

Water 30 procent duurder

De waterfactuur voor een gemiddeld gezin is de afgelopen twee jaar met 31 procent gestegen. Voor bedrijven was dat zelfs tot 38 procent.

Dat becijferde de Sociaal-Economische Raad Vlaanderen (SERV). De prijzen verschillen sterk naargelang gemeente en provincie en het is niet altijd duidelijk welke kosten worden doorgerekend aan de verbruiker.
De SERV vraagt daarom dat er meer transparantie komt in de waterfactuur en wil dat de Vlaamse overheid dringend werk maakt van een visie op de financiering van het waterbeleid. Meer concreet vraagt de SERV De oprichting van een regulator of toezichthouder op de watersector. Tot er meer duidelijkheid is mogen de tarieven niet verhogen, aldus de SERV.
Minister Hilde Crevits wijst er in een reactie donderdag op dat het Vlaams gewest al heel wat inspanningen doet om de waterfactuur betaalbaar te houden.

220 miljoen euro
Zo geeft het gewest in 2008 220 miljoen euro aan de drinkwatermaatschappijen, bijna 20 miljoen meer dan in 2007. Ook voor de gemeenten werden volgens Crevits de subsidies verhoogd tot 92 miljoen euro, in 2007 was dat nog 67 miljoen euro. Crevits belooft dit in 2009 nog met 25 miljoen op te trekken.
Volgens de minister zijn er speciale inspanningen voor sociaal zwakkeren. Zowat 180.000 gezinnen krijg een korting op de waterfactuur van gemiddeld 150 euro.

Transparantie
Ook wat betreft transparantie zijn er volgens Crevits al inspanningen geleverd. Ze wijst er onder meer op dat er gemeentelijke uitvoeringsplannen worden uitgewerkt, zodat een gemeente weet tegen wanneer, welke investeringen moeten gebeuren. De Vlaams Milieumaatschappij (VMM), als economisch toezichthouder op de afvalwaterzuiveringssector, kreeg bovendien de opdracht om een gelijkvormige rapportering van de gemeentelijk ontvangsten en uitgaven in kaart te brengen.
In afwachting van de resultaten is de gewestelijke saneringsbijdrage bevroren en de gemeentelijke saneringsbijdrage geplafonneerd,besluit Hilde Crevits.

Bron: De tijd

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in