Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Wat kunnen we met zonne-energie doen?

Zonne-energie is een oneindige energiebron. En we kunnen vandaag al heel wat met die energie doen in onze woning. Met thermische zonnepanelen produceren we warm water en met fotovoltaïsche zonnepanelen maken we elektriciteit. Maar ook de elektrische auto opladen of het zwembad verwarmen is mogelijk met zonne-energie. De mogelijkheden van zonne-energie op een rij.

Warm water produceren

Sanitair warm water hebben we het hele jaar door nodig. Een zonneboiler kan dan ook een rendabele investering zijn. Zeker als je weet dat een gemiddeld gezin met zo’n zonneboiler aanzienlijk kan besparen op het energieverbruik voor de productie van warm water.

Een gezin met twee kinderen verbruikt 33.000 liter warm water per jaar. Met een buffervat van 300 liter en 5m² zonnecollectoren bespaart dat gezin 60 procent op het energieverbruik.

Opgelet: een zonneboiler plaats je altijd in combinatie met een andere warmtebron (verwarmingsketel, warmtepomp,…). Zo kan de warmtebron de overige 40 procent in warm water voorzien.

Verwarming van de woning

Wanneer je de zonneboiler enkel voor de verwarming van je huis gebruikt, ligt het rendement lager.

Hoe komt dat? Het rendement van zonnecollectoren ligt lager omdat de zon in de zomer het hardst schijnt terwijl we dan minder verwarming nodig hebben. Toch kan een zonneboiler in dit geval een besparing van 15 tot 25 procent betekenen.

Een zonneboiler voor verwarming staat niet op zichzelf. Dus is ook hier extra verwarming noodzakelijk.
Een zonneboiler die zowel dient voor de verwarming als voor de productie van sanitair warm water, vraagt een grotere collector-oppervlakte en buffervolume.

Het zwembad verwarmen

Het zwembad verwarmen met een zonneboiler biedt heel wat voordelen. Een belangrijk voordeel is dat de zonneboiler je zwemseizoen aanzienlijk verlengt. Hierdoor kun je ook op minder warme zomerdagen een duik in het zwembad nemen.
  • De werking van zonnecollectoren voor het zwembad is vrij eenvoudig: de zwembadpomp laat het water door de collectoren circuleren waarna het opgewarmde water in het zwembad stroomt. De oppervlakte moet 2/3 van het zwembad bedragen
  • De collectoren worden uiteraard best op het dak geplaatst, het buffervat staat het beste in de technische ruimte, dicht bij de conventionele verwarmingsketel om extra verwarming praktisch haalbaar te houden.
Het is ook mogelijk de restwarmte van de zonneboiler voor de woning te gebruiken om het zwembad op te warmen. Op zonnige dagen is de zonneboiler al vroeg op de dag op temperatuur. De ‘restwarmte’ kun je dan benutten voor het zwembad.

Elektrische wagen opladen

Met fotovoltaïsche zonnepanelen zet je zonne-energie om in elektriciteit. Heb je een elektrische wagen of ben je van plan er eentje te kopen, weet dan dat deze tijdig moet bijgetankt worden. Zo’n oplaadbeurt kun je perfect koppelen aan zonne-energie. Bij te veel stroomproductie door zonnepanelen kun je dat ‘overschot’ gebruiken om de batterij te laden. De enige vereiste in huis is een aangepast stopcontact of een snellader.

Auteur: Kelly Cuypers - juni 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in