Aanbevolen partners

kommerling logo
Wat is duurzaam bouwen

Wat is duurzaam bouwen?

Duurzaam bouwen - of algemener duurzaam wonen - is niet langer een trend bij de dragers van geitenwollen sokken, maar stilaan een gemeengoed bij de doorsnee (ver)bouwer. Maar wat is dat nu duurzaam bouwen of duurzaam wonen? En hoe ga je te werk om duurzaam te bouwen en te wonen?

Volgens het principe van duurzaam bouwen komt het er op neer dat we vandaag onze behoeften zo proberen in te vullen dat we de mogelijkheden van de toekomstige generaties niet compromitteren.

Hiervoor worden drie principes gehanteerd – ook wel de duurzame Drievuldigheid of het Trias Energetica-principe genoemd:

  • 1. Beperk de vraag tot het essentiële, tot de werkelijke behoeften
    2. Gebruik zoveel mogelijk duurzame materialen en bronnen
    3. Ga zo efficiënt mogelijk om met energie, water, ruimte en materialen

Duurzaam bouwen kan je op vier gebieden winst opleveren: comfort, gezondheid, financieel en op milieuvlak. 

Niet alleen nieuwbouw

Duurzaam bouwen is geen exclusief voorrecht voor nieuwbouwwoningen. Ook in het onderhoud van een huis of bij de verbouwing van een bestaande woning kun je duurzaam te werk gaan.

Welke zijn de mogelijkheden? Bij een nieuwbouw kun je al vanaf de keuze van het bouwperceel duurzaam denken. De oriëntatie van het perceel moet goed zijn, let ook op beschutting – liefst op een natuurlijke manier - tegen de wind.
Wanneer de architect de woning ontwerpt, kan hij deze voordelen maximaal toepassen door de ruimtes goed te oriënteren en te streven naar een goede zonnewinst in de winter en het mijden van de zon in de zomer via een zonnewering.
Tijdens de bouwwerken zijn een goede isolatie en ventilatie en een luchtdicht gebouw de belangrijkste investeringen die je kunt doen.

Ook in een bestaande woning kun je de isolatie nog verbeteren. De meest voor de hand liggende plaats is het dak. Maar ook de wanden, het glas in de ramen, … kunnen nog aangepakt worden. Laat je hier wel goed adviseren door een specialist.
Een ander pad dat je kan bewandelen is investeren in een zuinigere verwarmingsketel, bijvoorbeeld van het condenserende type.

Wat kost duurzaam bouwen?

Als je duurzaam bouwt - duurzamer dan de huidige EPB-eisen - dan moet je meer geld investeren in isolatie dan bij een 'normale' woning. Hoe hoog die meerkost oploopt, heb je zelf in de hand. Je kiest nog altijd zelf waar je in wilt investeren. Een belangrijk voordeel van die grotere investering in isolatie is dat je ze op termijn terugverdient en vanaf dat moment er zelfs enkele euro’s aan overhoudt.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in