Aanbevolen partners

kommerling logo
Wat is duurzaam bouwen

Waarom bio-ecologisch bouwen?

Waarom zou je bio-ecologisch bouwen? Misschien omdat je dan werkt met gezonde en duurzame materialen, die weinig impact op het milieu hebben. Omdat je dan naar een hele duurzame, energiezuinige woning streeft, die bovendien comfortabel én gezond is... We sommen een aantal redenen op om toch bio-ecologisch te bouwen.

Vijf redenen om te bouwen volgens bio-ecologische principes:

Mensen bouwen bio-ecologisch omdat:
  • Bio-ecologische woningen gezonder zijn. Uit onderzoek in Brussel (uitgevoerd door Leefmilieu Brussel) blijkt dat meer dan 60% van de onderzochte huizen vocht- en schimmelproblemen had, meer dan 75% had ongewenste medebewoners zoals te veel huisstofmijt en meer dan 80 % van de huizen had last van ongewenste chemische vervuiling.

  • Bio-ecologische huizen zijn energiezuinig. Want bio-ecologisch bouwen houdt in dat je een lage energiewoning bouwt, waardoor je bespaart op je verwarmingskosten en op de uitstoot van CO2.

  • Bio-ecologische bouwmaterialen zijn duurzaam. De materialen worden op een veel milieuvriendelijkere manier geproduceerd, verwerkt en gerecycleerd dan andere bouwmaterialen. De milieubelasting van bio-ecologische materialen is veel lager: weinig vervuiling en afval bij productie, minder transport, en gemakkelijker – vaak volledig - te recycleren omdat ze geen chemische toevoegingen of onverwerkbare stoffen bevatten.

  • Bio-ecologische materialen zorgen voor duurzame ontwikkeling in eigen streek, omdat het vaak om lokaal geproduceerde materialen gaat.

  • Het bio-ecologische bouwprincipe rekening houdt met mens én natuur, en daarbij de aspecten ruimte, energie, water en materialen laat meetellen. 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in