Economie

Vlaming bouwt energiezuiniger dan eisen opleggen

Uit een recente studie in opdracht van het Vlaamse Energieagentschap blijkt dat de Vlamingen energiezuiniger bouwen dan hen wordt opgelegd door de geldende EPB-regelgeving. Zo daalde het gemiddelde E-peil van de Vlaamse nieuwbouwwoning sinds 2006 met 18,6% en het K-peil met 17,5%. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche gaf tekst en uitleg op Batibouw.


Uit de statistieken van de ingediende EPB-aangiftes blijkt dat nieuwe woongebouwen (woningen en appartementen samen) een gemiddeld E-peil 70 halen en een K-peil van K33. Voor eengezinswoningen is de verbetering van het E-peil opvallender dan voor appartementen. Voor het K-peil is de (positieve) evolutie gelijklopend.

De groep ‘onder E60-bouwers’ neemt ook gestadig toe: voor eengezinswoningen van 24% voor bouwvergunningsaanvragen 2009 tot bijna 36% voor bouwvergunningsaanvragen 2010 en voor appartementen van 6,6 tot 13,6%.

De nieuwbouwers kiezen ook almaar meer voor hernieuwbare technieken om de woning te verwarmen. Zo koos 7,07% van de vergunningaanvragers in 2010 voor een warmtepomp, 7,41% plaatste een zonneboiler en 8,84 werkt al van dag 1 in hun nieuwe woning met een fotovoltaïsche installatie.

Een opmerkelijke tendens is nog de groei van de energiezuinige woningen. Net voor het wegvallen van de financiële tegemoetkomingen viel het bijvoorbeeld heel sterk op dat de nulenergiewoningen aan een sterke opmars bezig waren. In 2011 werden al 120 nulenergiewoningen gebouwd. De vrees is dat met het wegvallen van de stimuli deze tendens doorbroken wordt.
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in