Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
bulex
Antargaz
Logo Bosch
Energie

Vlaanderen groeit uit tot zonneregio

Je zou het niet verwachten, na de zomer die we gehad hebben, maar Vlaanderen is aardig op weg om uit te groeien tot een toonaangevende zonneregio. Tien jaar na aanvang van de Vlaamse steun voor zonne-energie, en anderhalf jaar na de overgang van investeringssteun naar productiesteun, maakt Vlaams minister Hilde Crevits een balans op. En wat blijkt? Zonne-energie is een succesverhaal

Met een vernieuwd subsidiebeleid voor fotovoltaïsche zonne-energie, een wereldvermaard kenniscentrum (IMEC in Leuven) en een snelgroeiende producent van zonnepanelen (Photovoltech in Tienen), heeft het Vlaamse gewest een aantal troeven in handen om een belangrijke speler te worden op de Europese markt.
Minister Hilde Crevits: “De impact van de nieuwe subsidieregeling in 2006 overtreft alle verwachtingen. Sindsdien stijgt het aantal aanvragen van gezinnen en bedrijven voor de plaatsing van zonnepanelen spectaculair. De combinatie van de ondersteuning door de overheid, de sterke daling van de aankoopprijs van zonnepanelen en de mooie besparing op de elektriciteitsfactuur zorgt ervoor dat de investering gegarandeerd wordt terugverdiend. En dit trekt gezinnen en bedrijven over de brug om zonnepanelen te plaatsen. Bovendien is er nog een groot potentieel voor de plaatsing van zonnepanelen bij bedrijven en gezinnen.”


Iedereen investeert

Het in Vlaanderen opgesteld vermogen vertienvoudigde op amper drie jaar tijd. Van ongeveer 1.100 kWp in 2004, over 1.600 kWp in 2005 en 2.350 kWp in 2006, tot bijna 13.250 kWp in 2007. En dat zowel bij gezinnen als bij bedrijven.

Het aantal subsidieaanvragen (en het opgesteld vermogen) stijgt bij huishoudens van 173 (voor 400 kWp) in 2005 over 400 (voor 1.150 kWp) in 2006 naar 1.600 (voor 5.000 kWp) in 2007. Bij ondernemingen stijgt het jaarlijks bijkomend opgesteld vermogen van 600 kWp in 2006 tot 4.850 kWp in 2007.
 

Zonnedorpen

Uiteraard verschilt het succes van dorp tot dorp en van straat tot straat.
Een aantal gemeenten prijkt bovenaan het overzicht van de subsidiedossiers van de afgelopen 10 jaar. Horebeke in Oost-Vlaanderen, Diepenbeek in Limburg en Lo-Reninge in West-Vlaanderen vormen de top drie. In deze ‘zonnedorpen’ halen verhoudingsgewijs het meest gezinnen hun stroom uit de zon, namelijk 1 op 200 tegenover gemiddeld 1 op 800 in Vlaanderen.

Al dan niet op initiatief van de gemeente stappen inwoners soms samen naar een leverancier voor een groepsaankoop van zonnepanelen. Want naast de verschillende premies en de belastingvermindering is natuurlijk ook een korting op de aankoopprijs mooi meegenomen. Fiere eigenaars van een zonne-installatie steken dikwijls buren en familie aan. Uit de subsidieaanvragen blijkt dat sommige straten ook beter scoren dan gemiddeld. De Vlaamse ‘zonnestraten’ zullen tegen het einde van het jaar meer daken met een zonnepaneel hebben dan andere Vlaamse straten.


Vernieuwd subsidiebeleid

Op 1 januari 2006 voerde de Vlaamse Regering een nieuw ondersteuningsmechanisme in voor zonne-energie. De Vlaamse overheid ging in op de vraag van de zonne-energiesector en schoof de oude maatregel, die voor particulieren een investeringsvergoeding voorzag, opzij. Het nieuwe systeem met ‘groenestroomcertificaten’ richt zich op de productie van zonne-energie. Particuliere en professionele investeerders ontvangen gedurende 20 jaar een interessante vaste vergoeding voor de elektriciteit die ze opwekken uit zonlicht. Per schijf van 1000 kWh geproduceerde groene stroom wordt 450 euro toegekend. Het nieuwe ondersteuningssysteem garandeert continuïteit, waardoor de markt stabieler kan groeien. Er ontstaat niet langer een jaarlijkse terugval op de markt, zoals telkens gebeurde wanneer de voorziene subsidiepot was uitgeput.

Voorbeeld:
Een Vlaams gezin verbruikt gemiddeld 3.500 kWh stroom per jaar. Met een vermogen van 3 kWp en 850 bruikbare zonne-uren per jaar leveren zonnepanelen jaarlijks zo’n 2.550 kWh op. Zo voorzien de eigen fotovoltaïsche zonnecellen in bijna drie vierde van de jaarlijkse stroombehoefte van een doorsnee Vlaams huishouden.

Een installatie van 3 kWp kost bijvoorbeeld 18.000 euro. Met meer dan 3.000 euro fiscaal voordeel, meer dan 21.000 euro groenestroomcertificaten alsook naar schatting 7.000 euro besparing op de elektriciteitsrekening is een investering in fotovoltaïsche zonnepanelen wel zeer interessant geworden. In de helft van de gegarandeerde periode wordt de initiële investering al terugverdiend.
 

De wetten van vraag en (zonne-)aanbod

Een positieve vaststelling van de laatste jaren is dat de overgang van investeringssteun naar productiesteun geen nadelig effect heeft gehad op de aankoopprijs van fotovoltaïsche zonnepanelen. De gemiddelde offerteprijs (zonder BTW) is gedaald met bijna 13% van 7.587 euro/kWp in 2005 tot 6.634 euro/kWp. Ondertussen is de gemiddelde offerteprijs (zonder BTW) nog verder gedaald, met 6% tot ongeveer 6.200 euro/kWp, of een kwart minder dan amper vier jaar geleden.

Ook de leveranciers volgen de dynamiek. Het aantal PV-installatiebedrijven neemt toe met de vraag. In 2005 waren 17 bedrijven actief in het kader van het subsidieprogramma. Dit aantal steeg van 28 in 2006 naar 121 in 2007. Wel komen sommige van deze bedrijven slechts een beperkt aantal keren voor in de subsidieaanvragen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in