Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Vlaamse regering verlicht elektriciteitsfactuur

Op de laatste ministerraad voor het zomerreces heeft de Vlaamse regering de zogeheten Eliataks afgeschaft. Deze heffing op de elektriciteitsdistributie werd op die manier, mede onder impuls van minister van Begroting en Financiën Dirk Van Mechelen, ruim twee jaar eerder dan gepland weggewerkt. Daardoor kunnen de Vlaamse gezinnen en bedrijven reeds vanaf volgend jaar rekenen op een aanzienlijke korting op hun energiefactuur. De totale jaarlijkse lastenverlaging bedraagt 83 miljoen euro.

De Eliataks werd in het leven geroepen in 2005 om de gemeenten te compenseren voor het inkomensverlies door de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt. Voor die liberalisering haalden zij via de intercommunales heel wat dividenden uit die markt. De vervroegde afschaffing van de Elia-heffing wordt nu voor de gemeentes gecompenseerd door een structurele verhoging van hun middelen met 83 miljoen binnen het Gemeentefonds. Deze inbreng gebeurt evenwel met behoud van de Elia-verdeelsleutel, aldus Dirk Van Mechelen: “Daarmee hanteren we het principe van de ‘juste retour’, met andere woorden alle gemeenten krijgen de gederfde inkomsten van Elia exact terug via het Gemeentefonds. En die aparte verdeelsleutel blijft ook in de toekomst bestaan.”

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) reageerde alvast positief op de beslissing van de Vlaamse Regering. Ook middenstandersorganisatie Unizo is tevreden: “Kmo’s kunnen door deze ingreep jaarlijks 2 procent besparen op hun energiefactuur”, zo klinkt uit die hoek.

Bron: Open-VLD

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in