Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Vijfde van groene stroom is afkomstig uit windenergie

Windenergie zorgt maar voor 20 procent van de groene stroom in Vlaanderen. Het leeuwendeel groene energie komt van biogas- en biomassa-installaties. Dat blijkt uit de cijfers over de groenestroomcertificaten van de Vlaamse regulator VREG.


Zoals eerder bekend raakte, haalde Vlaanderen in 2006 voor het eerst de groenestroomdoelstelling. Minstens drie procent van de elektriciteitsproductie in Vlaanderen bestaat uit groene stroom. De verwachting bij de VREG is dat ook de doelstelling van 2007 - 3,75 procent - zal worden gehaald.

Groene stroom
Stroomleveranciers moeten hiervoor een vastgesteld quotum groene stroom inleveren bij de regulator. Dat gebeurt via groenestroomcertificaten. Op 31 maart moesten 1.269.650 certificaten worden ingeleverd. In totaal werd 99,9 procent van het quotum voorgelegd. Twee van de negentien leveranciers voldeden niet aan hun verplichting.

Windenergie
Uit de cijfers blijkt dat windenergie maar goed is voor 20 procent van die certificaten, onder meer dankzij een toename de laatste maanden. Dat is minder dan verwacht, luidt het bij de VREG. Ondanks een recente versoepeling van de richtlijnen leidde dit niet tot veel nieuwe aanvragen. "Wind heb je niet in de hand, biomassa wel,” is de uitleg.

Fotovoltaïsche zonnepanelen
Er was vorig jaar een stijging van het aantal installaties waarvoor groenestroomcertificaten zijn toegekend. Vooral fotovoltaïsche zonne-energie kende een stijging, met ook grotere installaties. De handel in de certificaten vlakt wat af en er is geen verschil qua prijs voor certificaten met of zonder garantie van oorsprong.

De warmtekrachtcertificaten kennen een moeilijkere opstart. Op 31 maart werd maar de helft van het vereiste aantal certificaten ingeleverd. Binnenkort komt ook hier een garantie van oorsprong.

Overigens zit de prijs voor groene stroom sinds begin 2007 onder het niveau van de gemiddelde prijs. Logisch, luidt het bij de VREG, gezien de subsidiëring aan aanbod- en vraagzijde. De verwachting is dat de vraag naar groene stroom zal stijgen.

Bron: Het Belang van Limburg - 15 mei 2007

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in