Aanbevolen partners

zehnder logo
Welzijn

Vervuilende bouwstoffen

De twee vaakst voorkomende vervuilers in huis zijn vluchtige organische stoffen en Radon. We leggen uit hoe dat komt.

Vluchtige organische stoffen of VOS

De grootste groep van ‘binnenhuisvervuilers’ zijn de vluchtige organische stoffen, of kortweg VOS. Dit zijn organische oplosmiddelen zoals benzeen, tolueen, tinner, terpentijn, ether of alcohol. Deze VOS’sen worden verwerkt in verven, beitsen, lakken, lijmen, ontvettingsproducten en verdunningsmiddelen. Ze verdampen bij het aanbrengen van het product en dat soms nog tot twee maanden nadien. Voor veel oplosmiddelen bestaat een maximaal aanvaarde concentratie of MAC-waarde, opgelegd door de overheden.

Om ze te vermijden, kies je best voor bijvoorbeeld voor watergedragen verven - die bevatten geen of maar kleine hoeveelheden solventen. Toch bevatten ook watergedragen verven schadelijke of irriterende stoffen, zoals biocides (schimmelwerend)... Als je heel zeker wilt zijn dat de verf voor je interieur gezond is, kies dan voor natuurverven of verven met het NaturePlus-label. Meer info over labels voor bouwmaterialen vind je op de website Labelinfo.

Radon

Daarnaast is er Radon, een radioactief vervalproduct van radium 226, een stof die van nature in de ondergrond zit. Afhankelijk van het type ondergrond – zand, klei of steen – komt het meer of minder voor. Aangezien Radon in de grond zit, zit het onvermijdelijk ook in bouwmaterialen die worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals zand, klei,…
Radon op zichzelf is niet schadelijk, maar de producten waarin het uiteenvalt zijn dat wel. En net die producten kunnen zich vastzetten op stofdeeltjes en door inademing in de longen terecht komen.

Gezonde bouwmaterialen

Als je graag op zoek gaat naar een goed alternatief voor de doorsnee bouwmaterialen, loop je bij de handelaar in bouwmaterialen vaak verloren, in die zin dat het aanbod aan gezonde bouwmaterialen in de grote winkelketens van bouwmaterialen nog niet zo uitgebreid is. Vraag zeker naar meer informatie en naar producten met een eco-label. Misschien kunnen bepaalde handelaars in bouwmaterialen die gezonde bouwmaterialen wel bestellen.

Er zijn handelaars in bouwmaterialen die gespecialiseerd zijn in gezonde en ecologische bouwmaterialen, tot ecologische lijmen, kitten en verven toe. Als je googlet, gebruik dan het trefwoord 'ecologische bouwmaterialen'. In elke provincie zijn er wel meerdere handelaars in gezonde en ecologische bouwmaterialen.

Meer weten over duurzaam omgaan met bouwmaterialen?

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in