Aanbevolen partners

zehnder logo
Welzijn

Verse lucht kun je laten groeien

Omdat we het grootste deel van onze tijd binnen doorbrengen moet de lucht in huis van een goede kwaliteit zijn. Waar we meestal niet aan denken is dat alle bouwmaterialen die we gebruikt hebben nog een "nieuw" geurtje hebben. Je weet wel, het ruikt nog nieuw. Spijtig genoeg is dat "nieuwe" geurtje meestal niet zo gezond.

De bouwmaterialen die we gebruiken bevatten verschillende schadelijke stoffen zoals formaldehyde, xyleen en tolueen. Je zal deze stoffen tegenkomen in lijm en verf, maar ook in gelijmd hout en vernis. In dat pas gebouwde huis hebben we natuurlijk ook voor het eerst eens goed gepoetst. De poetsproducten die we daarbij gebruikt hebben, bevatten ammoniak. De lucht in een nieuw huis, waar binnenkort de eerste kindjes rondkruipen, is dus onmiddellijk al behoorlijk vervuild met een aantal zeer schadelijke stoffen.

 

Invloed van planten

De wettelijk verplichte ventilatiesystemen bieden hiervoor uiteraard een oplossing. Aanvullend kunnen planten in een woning bijdragen aan de verbetering van het binnenklimaat. Dat planten de lucht kunnen zuiveren wist je al, maar dat je er ook voordeel uit haalt als je een ventilatiesysteem hebt, is niet zo vaak geweten.
De Amerikaanse wetenschapper dr. B.C. Wolverton voerde aan het einde van de jaren 1980 bij NASA een onderzoek uit naar de invloed van planten op het binnenklimaat. Naast de capaciteiten voor het verwijderen van de schadelijke gassen werd ook gekeken naar de impact op het vocht dat door de planten verspreid werd. Het originele (Engelstalige) rapport kun je online nalezen.

 

Vochtniveau

Een aantal planten heeft zeer goede capaciteiten voor het verwijderen van de schadelijke stoffen uit de binnenlucht. Andere planten scoren dan weer zeer goed in het verspreiden van vocht aan de binnenomgeving. 
Het verspreiden van vocht in huis is tegenwoordig een belangrijke factor in de keuze van een plant. De meeste ventilatiesystemen zullen de woning in de winter uitdrogen. De lucht wordt zo droog dat je er een geïrriteerde keel aan overhoudt. Een plant die veel vocht verspreid in de woning zal hierdoor het vochtniveau een beetje op peil weten te houden. De verbetering van de luchtkwaliteit is een aangename bijkomende winst.

 

Formaldehyde

De Krulvaren (Nephrolepis Exaltata Bostoniensis) scoort het best in het verwijderen van formaldehyde. De eenvoudig te onderhouden plant geeft ook als één van de beste vocht aan de omgeving. 
De Lepelplant is zeer goed in het verwijderen van onder andere aceton, alcohol, acetaat, benzeen en ammoniak. Deze plant vraagt iets meer aandacht dan de krulvaren, maar biedt toch een aanzienlijke vochtwinst in de woning. De plant heeft witte lepelvormige bloemen en is dus niet te verwarren met de Anthurium Andreanum. Deze laatste bestaat in varianten van witte, roze of rode bloemen, maar is veel minder effectief in het verwijderen van chemische stoffen uit de binnenlucht.

 

Giftige planten

Het lijkt alsof iedereen nu best zo snel mogelijk naar een plantenwinkel kan lopen om zich een aantal luchtreinigende planten aan te schaffen. Een beetje voorzichtigheid is wel aangewezen. Sommige planten kunnen immers giftig zijn. Om zeker te weten of je plant veilig is (ook voor kinderen en huisdieren) kan je best het antigifcentrum raadplegen. Zo leer je onder andere dat de Lepelplant, de Anthurium, de Vrouwetongen en de Dracaena Marginata giftig zijn. De Dwergbanaan en de Krulvaren zijn dit niet.
Ook kunnen bepaalde planten ongedierte aantrekken en verspreiden ze mogelijk pollen in de binnenlucht. Daarnaast kan de bodem waarin de plant staat vatbaar zijn voor schimmels. Een plant op de juiste manier verzorgen is dus net zo belangrijk als je ventilatiesysteem op de juiste manier onderhouden.

Auteur: Andy Camps 

Identikit ventilatiespecialist Andy Camps
 

Andy Camps heeft ruim 10 jaar ervaring als lesgever, ontwerper en plaatser van woningventilatiesystemen. Voor Habitos.be geeft hij alle info over de verschillende ventilatiesystemen, de regels en nog veel meer.

 
 
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in