Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Verplichte controle verwarming op gas

Als je een centrale verwarmingsinstallatie op gas hebt, moest je die voor 1 juni 2010 een eerste keer laten controleren en onderhouden door een erkend technicus. Daarna moet je de installatie om de twee jaar laten onderhouden door een erkende vakman. Maar na een rondvraag bij erkende controleurs blijkt dat lang niet alle verwarmingsinstallaties in orde zijn. Als je een controle krijgt, kun je dan ook beboet worden. Tijd voor actie!

Zowel nieuwe als oude centrale verwarmingsinstallaties op gas moeten voor ze in gebruik worden genomen eerst worden gekeurd door een erkend technicus. Dit is verplicht sinds 1 juni 2010. Maar na een rondvraag bij enkele erkende controleurs blijkt dat lang niet alle gasinstallaties onderhouden en gekeurd zijn. Toch moeten eigenaars en huurders zo’n onderhouds- of keuringsbewijs kunnen voorleggen als er een controle komt. Zoniet, volgt er een boete. Zowel de Vlaamse milieu-inspectie als de gemeente en de politie zijn bevoegd om controles uit te voeren en boetes op te leggen.

 

Fiscaal aftrekbaar

Een erkende installateur – met officieel erkenningsnummer – is de beste man/vrouw die de gasverwarming kan onderhouden en keuren. Hij of zij kan na grondig nazicht en eventueel herstel een reiningingsattest en of een verbrandingsattest afleveren. Zo’n controle kost gemiddeld tussen 100 en 125 euro. Maar dat onderhoud is wel fiscaal aftrekbaar. Je mag 40 procent van de factuur (inclusief btw) inbrengen, met een maximum van 2 770 euro per woning voor alle federale maatregelen samen. Let wel: het herstel van een defecte installatie, het reinigen van de schoorsteen en de aankoop van wisselstukken tellen niet mee. Je voegt de factuur en een betalingsbewijs van het onderhoud en de keuring gewoon bij je eerstvolgende belastingaangifte.

 

Meer info: Energiesparen.be 

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in