Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Verhoog het rendement van je zonneboiler

Met een zonneboiler produceer je warm water met behulp van zonne-energie. Maar hoe haal je het meeste rendement uit zo’n zonneboiler en is het zijn investering wel waard? Hans Quinart, de technisch adviseur van Vaillant, verschaft ons meer duidelijkheid.
De zon is een onuitputtelijke bron van gratis energie. Ze straalt per dag liefst 960 biljard KW energie uit. Deze energie kunnen we gebruiken om het sanitair water op te warmen. Dit heeft twee grote voordelen: we verbruiken mindere fossiele brandstoffen en besparen op de energiefactuur.

Maximaal rendement zonneboiler

Het meeste rendement uit een zonneboiler haal je door zo lang mogelijk het verwarmen met fossiele brandstoffen uit te stellen. Op welke manier je dat doet, is een kwestie van de juiste installatie en een correcte programmering.

De installatie

Installeer om te beginnen de juiste installatie. Hans Quinart: “Houd rekening met de grootte van je gezin en hun dagelijks warm waterverbruik. Reken per bewoner op een collectoroppervlak van 1 tot 1,5m². Bepaal ook de juiste inhoud van je boiler. 50 liter water per m² collectoroppervlak is aangeraden. Daarnaast is er de oriëntatie en de helling van je dak. Een zuidelijke oriëntatie is optimaal, maar dit is niet altijd mogelijk. Bij een afwijking ten opzichte van het zuiden kun je in sommige gevallen het collectorveld uitbreiden om de verminderde efficiëntie te compenseren. Door de juiste installatie te kiezen, zorg je ervoor dat je gedurende 1 zonnige dag warm water opslaat voor meerdere dagen.” Met een gewone boiler kun je gemiddeld tot 2 dagen warm water opslaan. Maak je gebruik van een buffervat? Dan kun je tot gemiddeld 6 dag dagen warm water opslaan.

Lees meer: Zonneboiler: van idee tot plaatsing

Zonneregelaar programmeren

“Het maximale rendement uit je zonneboiler halen, doe je vervolgens door de zonneregelaar perfect te programmeren. Dit doe je door tijdsintervallen in te geven en aan te geven wanneer je warm water nodig hebt. Op die manier zal de ketel enkel extra verwarmen met fossiele brandstoffen als het echt nodig is tussen deze geprogrammeerde tijden.”

Investering meer dan waard

Is de investering van een zonneboiler zijn geld waard? Een systeem met panelen en boiler kost toch minimum 4 000 euro. “Als je de zonneboiler juist plaatst en gebruikt, verbruik je al snel 50 tot 60% minder fossiele brandstoffen voor je warmwaterproductie. Als je dan rekening houdt met de huidige prijzen van fossiele brandstoffen, kun je concluderen dat de terugverdientijd enkele jaren bedraagt.” Doorgaans is de terugverdientijd 5 tot 6 jaar, maar het kan oplopen tot 9 jaar.

Onderhoudskosten

En wat met het onderhoud? “Het is van belang de zonnevloeistof jaarlijks te laten nakijken door een specialist en indien nodig te vervangen. Bij een PH-waarde lager dan 7 moet de vloeistof vervangen worden. Aan de panelen zelf is er in principe geen onderhoud nodig. Deze beschikken over zelfreinigend glas,” aldus Hans Quinart van Vaillant. Het is wel aan te raden om jaarlijks de panelen te (laten) reinigen.

Auteur: Daan Slingers – februari 2012

Met dank aan: Hans Quinart, de technisch adviseur van Vaillant

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in