Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

'Veranderen van energieleverancier wordt gratis'

Wie overstapt naar een andere energielevernacier, zal daar in de toekomst geen verbrekingsvergoeding moeten voor betalen. De maatregel zou al deze zomer ingaan.


Dat zegt een woordsvoerster van minister Melchior Wathelet (CDH). Ze reageert daarmee op een gelijkaardig vorostel van Groen. 'Een voorstel daartoe ligt momenteel bij de raad van State. Het maakt deel uit van de wet voor de bevriezing van de elektriciteitsprijzen.' Als alles goed gaat, gaat de maatregel nog voor de zomer in, klinkt het.

Groen-kamerlid Kristof Calvo stelde vanmorgen voor om een grootschalige 'switchcampagne' te houden. Die zou consumenten ertoe moeten aanzetten om voor een goedkopere leverancier te kiezen. 'Wie vandaag nog klant is bij de historische speler, gooit geld weg', meent het Groen-Kamerlid.


Verbrekingsvergoeding

Om dat makkelijker te maken, zou de verbrekingsvergoeding wel geschrapt moeten worden. Wie nu verandert van energiebedrijf voordat zijn contract is afgelopen, moet daar de leverancier een boete voor betalen.

Calvo noemt de blokkering van de energieprijzen een 'debacle'. Hij roept daarom economieminister Johan Van de Lanotte (SP.A) op om te kiezen voor structurele maatregelen, die mensen moeten aanzetten om een andere energieleverancier te kiezen.

“De regering moet werk maken van een coalition of the willing met de nieuwe spelers op de energiemarkt. Als de regering, de nieuwe spelers en de consument constructief samen werken aan een nieuw energiebeleid, zal Electrabel wel snel een toontje lager zingen,' luidt de redenering.


Energieleveranciers

Calvo pleit er daarom voor om een grote informatiecampagne te starten, die consumenten er op wijst dat veel energieleveranciers goedkopere tarieven aanbieden. 'De grootste besparing realiseert men door over te schakelen naar leveranciers die nu al veel betere prijzen aanbieden.'

Groen vindt wel dat er ook blijvend werk moet gemaakt worden van het promoten van energiebesparing.


Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in