Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Ventileren

Minimaal en voldoende ventileren is noodzakelijk voor de gezondheid en het leefcomfort. Daarom mag in een goed geïsoleerde en luchtdichte woning een minimale en gecontroleerde ventilatie niet ontbreken. Dit houdt meer in dan enkele vensters een paar uur per dag openzetten. Op die manier gaat er immers te veel energie verloren.
Het principe van een goede basisventilatie is gebaseerd op de toevoer van verse lucht, de doorstroming van lucht en de afvoer van vervuilde lucht. De toevoer van verse lucht gebeurt via de droge ruimtes – woonkamer, slaapkamers,… Van hieruit moet de lucht via de tussenruimtes – gang, traphal,… - naar natte ruimtes - keuken, badkamer,… - doorstromen. Hier wordt de lucht tot slot afgevoerd.

Natuurlijke ventilatie of mechanische ventilatie

Ventileren kan op een natuurlijke manier, een mechanische manier of een combinatie van deze twee methodes gebeuren. Bij natuurlijke ventilatie gebeurt de aan- en afvoer van lucht op een ongedwongen manier. De lucht wordt aangevoerd via roosters in ramen of muren. De vervuilde lucht wordt afgevoerd via verticale afvoerkanalen – bijvoorbeeld een schoorsteen – met regelbare roosters.

Voor de mechanische ventilatie wordt gebruik gemaakt van elektrische ventilatoren om de aan- en afvoer van de lucht te beheersen.
Bij de combinatie van beide principes, kan de lucht op een natuurlijke manier worden aangevoerd en met behulp van een ventilator worden afgevoerd of vice versa. 

Wat zegt de EPB over ventileren?

  • In elke woning moet minstens in een ventilatiesysteem worden voorzien dat de opgelegde hoeveelheden ventilatielucht verzekert om een gezonde binnenomgeving te waarborgen. De keuze van het systeem staat vrij.
  • De invloed van het toepassen van een energiezuiniger ventilatiesysteem wordt in rekening gebracht in het E-peil.
  • Wanneer bij een verbouwing nieuwe ramen worden geplaatst, moeten deze voorzien zijn van toevoeropeningen voor ventilatie.

Meer weten over ventileren?

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in