Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Vande Lanotte wil duurste gascontracten begrenzen

Minister van Economie Johan Vande Lanotte zal het kernkabinet morgen voorstellen om de gasprijzen na afloop van de prijsbevriezing verder onder controle te blijven houden. Hij wil geen nieuwe blokkering invoeren, maar wel een maatregel nemen waardoor de duurste contracten bepaalde grenzen niet kunnen overschrijden.
Terwijl hij tijdens de plenaire vergadering niet aan de tand werd gevoeld over de energieprijzen, kreeg Vande Lanotte in de wandelgangen van de Kamer voor de camera van Villa Politica daarover vragen voorgeschoteld. De sp.a-vicepremier zei niet per se gekant te zijn tegen een overgangsperiode voor het loskoppelen van de gas- en olieprijzen, "op voorwaarde dat er iets gebeurt aan de prijzen zelf".

Volgens Vande Lanotte zijn het vooral de gasprijzen die in het oog moeten worden gehouden. De prijs van elektriciteit zou een dalende trend vertonen van jaar op jaar ongeveer 5 procent. Zijn voorstel voor het kernkabinet houdt dan ook in dat de duurste gascontracten bepaalde grenzen niet zouden kunnen overschrijden.

Index

De vicepremier herinnert eraan dat tijdens de begrotingsdiscussie werd beslist dat de lonen niet boven de index mogen stijgen, maar dat de energieprijzen naar het niveau van de buurlanden moeten kunnen evolueren. Beide zaken zijn voor hem gekoppeld.

"We hebben een moeilijk standpunt ingenomen over de lonen. Dat was voor ons niet evident. Je kan niet zeggen dat het inkomen niet zo snel mag stijgen, maar de energieprijzen zoveel mogen stijgen als ze willen", luidt het. "We hebben gezegd dat we competitief moeten zijn met onze lonen, dan moeten we ook competitief zijn met de energieprijzen".

Overgangsperiode

Premier Elio Di Rupo (PS) had vandaag in het parlement verklaard dat er een overgangsperiode komt om de gasprijzen van de petroleumprijzen los te koppelen. Het nieuws werd bevestigd door minister van Energie Melchior Wathelet (cdH). "We gaan naar een loskoppeling van gas en petroleum. Maar die overgangsperiode is een wettelijke en Europese verplichting." Er is echter nog geen akkoord in de regering. "Maar zelfs als we akkoord zouden zijn, denkt u dat dat invloed zou hebben op de internationale energiemarkten?", aldus Wathelet.

Wathelet haalde verder uit naar de media, die volgens hem foute cijfers verspreidden. "Niemand kan de evolutie van de marktprijzen voorspellen. Wie zegt dat wel te kunnen, is een charlatan", zei Wathelet.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in